Un salariat poate munci 6 zile consecutive? Atentie la repausul saptamanal prevazut de Codul Muncii

Ioana Pavel
Ioana Pavel
02 Martie 2022
02 Martie 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
timp de muncarepaus saptamanalore suplimentare 2022
Un salariat poate munci 6 zile consecutive? Atentie la repausul saptamanal prevazut de Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca salariatului trebuie sa i se compenseze cu timp liber orele suplimentare in urmatoarele 90 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de cel putin 75% din salariu de baza.
 
In cazul compensarii cu timp liber corespunzator, salariatul nu va fi platit pentru orele suplimentare ci va fi platit pentru orele libere în luna în care beneficiaza de ore libere în compensare.
 
Iata o speta in care salariatii lucreaza 6 zile consecutive:
 
"As dori sa aflu mai multe informatii cu privire la pontajul unei firme, care are program de lucru de luni pana vineri de la 10:00 la 20:00 si sambata de la 10/:00 - 18:00. Salariatii primesc spor de weekend, in contractul de munca au program de 8 ore, in acest moment, ore de zi. Cateodata, unii dintre salariati lucreaza peste 8 ore in timpul saptamanii, cam 1 data sau de 2 ori pe luna, depasesc acest program. Intrebarea este: daca modific contractul si trec 8 ore pe zi si program de lucru inegal, fiindca nu toti lucreaza in intervalul 10:00 - 18:30 (pauza de masa inclusa) ci unii, in functie de rotatie, lucreaza de ex de la 11:30 - 20:00 (pauza de masa inclusa) este ok? Totodata, este legal sa lucreze 10 ore intro zi a saptamanii sau ce depaseste cele 8 ore sunt considerate ore suplimentare? tinand cont ca primesc spor de weekend. Mentionez ca niciunu dintre salariati nu atinge orele lucratoare din luna respectiva, mereu orele sunt sub (chiar si daca intro zi au 10 ore). Este suficient acest lucru din punct de vedere legal ca sa pot lasa ocazional 10 ore?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Din cele prezentate se intelege ca salariatii lucreaza 6 zile consecutiv.
 
Luni – Vineri         10:00 – 20:00 = 10 ore
Sambata         10:00 – 18:00 = 8 ore
 
Si pentru ca lucreaza in zilele de sambata beneficiaza de spor de weekend. Ori salariatii nu pot lucra 6 zile consecutiv.
 
Angajatorul nu poate stabili un program in care salariatii sa lucreze 6 zile consecutiv. Intr-un interval de 7 zile, salariatii trebuie sa beneficieze de 48 de ore consecutive de repaus saptamanal. Acest repaus nu poate fi acordat dupa o activitate prestata 6 zile. Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Prin urmare, in cadrul unei saptamani, un salariat trebuie sa beneficieze de 48 de ore libere consecutive. De aceea, programul de 6 zile pe saptamana (indiferent de numarul orelor prestate zilnic in cele 6 zile) nu este posibil din punct de vedere legal. Indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus de 48 de ore consecutive.
 
Munca in zi de repaus saptamanal poate fi executata numai cu obligatia angajatorului de a stabili alte doua zile libere consecutive in cadrul fiecarei saptamani.
 
Din chiar denumirea acestui repaus rezulta ca se acorda saptamanal. Asadar, in situatia in care urmeaza a fi prestata activitate sambata repausul saptamanal se acorda in alte doua zile consecutive din cadrul respectivei saptamani. Saptamana incepe luni si se incheie duminica.
 
Astfel, repausul se acorda saptamanal, saptamana incepe luni si se incheie duminica, iar atunci cand repausul nu se acorda in zilele de sambata si duminica salariatii beneficiaza de un spor la salariu astfel cum este reglementat in contractul de munca.
 
Cu privire la munca suplimentara este munca prestata de luni pana vineri peste programul de 40 de ore/saptamana.
 
Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Art. 123 alin. (1) din acelasi Cod stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, sporul pentru munca suplimentara, acordat în conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, în cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Astfel, salariatului trebuie sa i se compenseze cu timp liber orele suplimentare in urmatoarele 90 de zile, iar daca acest lucru nu este posibil, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de cel putin 75% din salariu de baza.
 
In cazul compensarii cu timp liber corespunzator, salariatul nu va fi platit pentru orele suplimentare ci va fi platit pentru orele libere în luna în care beneficiaza de ore libere în compensare.
 
In acest sens este si practica judiciara.
 
Spre exemplu, intr-o speta, Tribunalul Constanta a stabilit ca angajatorul a respectat prevederile art. 122 Codul muncii, în conditiile în care fiecare dintre cei 3 angajati, în luna octombrie 2015 au lucrat un numar de 180 de ore din care 4 reprezinta munca suplimentara, pentru luna octombrie 2015 fiindu-le achitate drepturile salariale reprezentând plata celor 176 de ore normale din luna, iar în luna noiembrie 2015, salariatii mentionati anterior au beneficiat de compensarea muncii suplimentare prestate in luna Octombrie 2015, pe de o parte cu timp liber, iar cele 4 ore suplimentare aferente lunii octombrie fiind si platite in luna noiembrie, in conditiile in care acesti angajati au prestat in luna noiembrie 156 de ore si au fost platiti pentru un numar de 160 de ore.
 
In pontaj orele suplimentare efectuate vor figura ca ore de munca prestate. Acestea se cuprind in totalul orelor lucrate („Total ore lucrate”) si pot fi evidentiate intr-o coloana distincta „din care ore suplimentare”. In formularul 112 nu se declara mai multe ore lucrate decat nunmarul orelor lucratoare din luna.
 
In zilele in care se recupereaza orele suplimentare efectuate, in pontaj aceste ore libere se vor evidentia distinct, putand nota de exemplu cu litera “C” orele compensate, iar, la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna se aduna si orele din zilele notate cu “C”.
 
Asadar, in zilele in care se efectueaza orele suplimentare (indiferent de perioada in care vor fi recuperate, respectiv in aceeasi luna ori in luna urmatoare) orele suplimentare efectuate vor figura in pontaj ca ore de munca prestata. Acestea se cuprind in totalul orelor lucrate („Total ore lucrate”) si pot fi evidentiate intr-o coloana distincta „din care ore suplimentare”.
 
In zilele in care se recupereaza orele suplimentare efectuate, in pontaj aceste ore libere se vor evidentia distinct, putand nota de exemplu cu litera “C” orele compensate, iar, la sfarsit, cand se face calculul total pentru respectiva luna se aduna si orele din zilele notate cu “C”. Pentru aceste ore libere angajatul primeste salariul corespunzator.
 
Munca suplimentara este munca prestata peste programul normal de lucru de luni pana vineri. Iar munca prestata sambata este munca prestata in zilele de repaus saptamanal si se aplica regimul orelor prestate in zi de repaus saptamanal si nu al orelor prestate peste programul normal de lucru.
In speta, programul de lucru este de luni pana vineri cu norma intreaga 8 ore pe zi prestata in intervalul orar 10:00 - 18:30 si 11:30 - 20:00 cu jumatate de ora pauza de masa.
 
Daca salariatii lucreaza peste cele 8 ore pe zi se va inregistra munca suplimentara mai intai cu compensare de timp liber corespunzator in urmatoarele 90 de zile si ulterior prin plata sporului de 75% daca nu se acorda timp liber corespunzator dar nu se va inregistra ca ocazional lucreaza peste norma de 8 ore ci numai se va ponta munca suplimentara.
 
Pentru salariatii care lucreaza in zilele de sambata se aplica regimul muncii in zilele de repaus saptamanal si se acorda salariatilor un spor la salariu negociat de parti si 48 de ore consecutive in cadrul fiecarei saptamani de repaus saptamanal.
 
Un raspuns valabil la data de 27.02.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]