Studiu de caz: Acordarea zilelor libere pentru evenimente deosebite

17 August 2011
17 August 2011
Codul munciizile libereevenimente deosebite
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 18.08.2011

O societate trebuie sa cunoasca in mod exact situatiile in care legea obliga la acordarea de zile libere. Exista insa si prevederi care sa faca referire la acordarea de zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite? Daca nu sunt stabilite prin regulamentul intern si prin contractul colectiv de munca aplicabil, mai este societatea obligata sa acorde aceste zile libere?

Stabilirea altor zile libere se poate efectua, intr-adevar, prin contractul colectiv de munca. In concret, dupa ce art. 139, Codul muncii, republicat, stabileste care sunt zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, art. 143 dispune ca, prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

In consecinta, evenimentele deosebite din viata salariatului pentru care se acorda zile libere, numarul de zile libere acordate pentru fiecare eveniment in parte precum si orice alte conditii in care se acorda zilele libere se stabilesc prin contractul colectiv de munca.

In temeiul art. 132 din Legea 62/2011, clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai în limitele si în conditiile prevazute de lege. Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil încheiat la nivel superior.

Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile. La incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal.

Astfel, contractul colectiv de munca la nivelul unitatii nu poate contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca la nivel de ramura (daca exista).
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]