Durata timpului de lucru pentru echipajele de pe navele de pescuit

27 Noiembrie 2007
27 Noiembrie 2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Durata normala a timpului de munca pentru personalul de la bordul navelor de pescuit maritime este de 8 ore pe zi, cu doua zile de odihna pe saptamana si odihna in zilele de sarbatori legale.

Durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, pentru personalul ce isi desfasoara activitatea la bordul navelor de pescuit maritime, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Prin contractul colectiv de munca unic la nivel national se poate stabili ca, pentru personalul care isi desfasoara activitatea la bordul navelor de pescuit maritime, se poate negocia prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura aplicabil o perioada de referinta mai mare de 3 luni, dar care sa nu depaseasca 12 luni.

Pentru personalul de la bordul navelor de pescuit maritime durata maxima a timpului de munca nu poate depasi:

a) 14 ore in orice perioada de 24 de ore; si
b) 72 de ore in orice perioada de 7 zile.

Orele de repaus pot fi impartite in maximum doua perioade, una dintre acestea avand cel putin 6 ore, iar intervalul dintre perioadele de repaus consecutive nu trebuie sa depaseasca 14 ore.

Comandantul unei nave de pescuit maritime are dreptul sa solicite lucratorilor de la bord sa presteze orele de munca necesare pentru securitatea imediata a vasului, a persoanelor de la bord, a incarcaturii, precum si pentru a acorda ajutor altor nave sau persoane aflate in pericol pe mare.

In situatia prevazuta mai sus comandantul poate suspenda programele normale de lucru sau de odihna si poate solicita unui navigator sa execute orice numar de ore de lucru necesare pana la restabilirea situatiei normale.

Dupa ce a fost restabilita situatia normala, comandantul se va asigura ca toti navigatorii care au lucrat in perioada de odihna vor beneficia de o perioada de odihna adecvata.

Personalul de la bordul navelor de pescuit maritime are dreptul la concediu de odihna anual platit de cel putin 21 de zile lucratoare.

Lucratorii de pe navele de pescuit maritime care, din punct de vedere legal sau al practicii marinaresti, nu pot fi exploatate intr-o numita perioada a anului calendaristic, care depaseste o luna, isi pot lua concediul de odihna anual in acea perioada.

Prezentul ordin transpune art. 21 din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului european si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 referitoare la anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. 299 din 18 noiembrie 2003.

(Ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale si al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 896/955 din 22 octombrie 2007 privind organizarea timpului de lucru pentru echipajele si lucratorii de pe navele de pescuit maritime, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 785 din 20 noiembrie 2007)

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]