Modificari in Legea-cadru: Cine va beneficia de noi sporuri in pandemie

Isabela Alexe
Isabela Alexe
07 Decembrie 2020
07 Decembrie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
spor salariu personal institutii publiceconditii de munca periculoaseLegea-cadru nr. 153/2017
Modificari in Legea-cadru: Cine va beneficia de noi sporuri in pandemie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In Monitorul Oficial nr. 1179 din 4 decembrie 2020 a fost publicata Hotararea nr. 1.035/2020 privind modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, a marimii concrete a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a conditiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupationala de functii bugetare "Sanatate si asistenta sociala".
 
ARTICOL UNIC – Anexa la Hotararea Guvernului nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, a marimii concrete a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a conditiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupationala de functii bugetare „Sanatate si asistenta sociala", publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 284 din 30 martie 2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. Dupa articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 5^1, cu urmatorul cuprins:
Articolul 5^1 – Prin derogare de la prevederile art. 5, pentru sporul prevazut in anexa nr. 2 la articolul unic lit. A pct. 9 teza a II-a, acordat pentru situatia de risc epidemiologic determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, nu se elibereaza buletine de determinare sau, dupa caz, expertizare a locurilor de munca.
 
 2. La articolul 8, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
 
(4) Sporul prevazut in anexa nr. 2 la articolul unic lit. A pct. 9 teza a II-a, acordat pentru situatia de risc epidemiologic determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, nu se poate acorda cumulat cu alte sporuri pentru conditii de munca deosebit de periculoase. In situatia in care, pentru activitatea desfasurata in cadrul programului normal de lucru, ar putea fi acordate sporuri pentru conditii de munca ce nu se pot cumula, personalul va beneficia de sporul al carui cuantum este mai mare.
 
 
 
3. In anexa nr. 2 la articolul unic litera A, punctul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
9. personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din unitatile sanitare care participa efectiv la aplicarea masurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave si altele asemenea stabilite de Ministerul Sanatatii si declarate prin ordin. Pe durata starii de alerta si de urgenta instituite, in conditiile legii, pentru situatia de risc epidemiologic determinata de raspandirea virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul Romaniei, precum si pentru o perioada de 60 de zile de la data incetarii starii de alerta sau de urgenta, pentru personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din unitatile sanitare publice sau din structurile acestora, dupa caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor diagnosticati cu COVID-19, marimea sporului este de la 75% pana la 85% din salariul de baza, cu exceptia personalului de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din serviciile de ambulanta publice pentru care marimea sporului este de 80%;
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]