Calendar zile libere legale 2022: cate sarbatori legale pica in timpul saptamanii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
30 Decembrie 2021
30 Decembrie 2021
Mara Dobrin
Mara Dobrin
zile libere legale 2022sarbatori legale 2022zile libere privat 2022
Calendar zile libere legale 2022: cate sarbatori legale pica in timpul saptamanii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Calendar cu zilele libere legale din 2022 - cate sarbatori legale avem in 2022 si cate zile libere avem intre Craciun si Revelion. Pentru inceput, iti reamintim ca in Romania exista nu mai putin de 15 sarbatori legale care prevad zile libere. 

CUPRINS

1. Calendar zile libere legale 2022: cate pica in weekend si in ce luni?  

→ Sarbatori legale Mai 2022 
→ Zile libere Iunie 2022 
→ Libere legale August 2022
→ Zile libere Noiembrie 2022 
→ Sarbatori legale Decembrie 2022 

2. Ce tari din Europa au cele mai putine libere in 2022?

3. Zile libere pentru evenimente in familie sau situatii speciale

4. Zile libere bugetari versus zile libere legale la privat
 
 
In 2022 nu vom sta foarte bine la acest capitol, asa ca putini vor fi salariatii care vor primi bine vestea: 1 ianuarie pica sambata! Asa ca 2 ianuarie va fi intr-o duminica, ceea ce inseamna ca in data de 3 va trebui sa ne intoarcem la birou sau sa incepem munca la domiciliu. Desigur, poti prelungi vacanta, dar doar in contextul in care apelezi la o zi sau doua de concediu.
 

Calendar zile libere legale 2022: cate pica in weekend si in ce luni? 

 
Este binecunoscut faptul ca romanii isi planifica din timp concediile si minivacantele, asa ca este util sa stim ca in cursul anului 2022 nu mai putin de 6 dintre zilele libere vor pica, din nefericire, in weekend. Restul de 9 vor fi in timpul saptamanii, astfel ca angajatii au la dispozitie ocazia de a se bucura de timp liber, fara a fi nevoie sa-si ia o zi de concediu.
 

Iata calendarul zilelor libere legale 2022: cate zile libere avem de la stat

Calendar zile libere Ianuarie 2022
 

Calendar zile libere Ianuarie 2022
 
1 ianuarie (sambata)  - Anul Nou
 
2 ianuarie (duminica)  - Anul Nou
 
24 ianuarie (luni) - Ziua Unirii Principatelor Romane
 
 

Libere legale Aprilie 2022: care sunt zilele libere de Paste in 2022

Libere legale Aprilie 2022

 
22 aprilie (vineri) - Vinerea Mare
 
24 aprilie (duminica) - Paste
 
25 aprilie (luni) - Paste
 
 

Sarbatori legale Mai 2022 

Sarbatori legale Mai 2022
 
1 mai (duminica) - Ziua Muncii
 

Zile libere Iunie 2022: avem liber de Rusalii 

Zile libere Iunie 2022
 
1 iunie (miercuri) - Ziua Copilului
 
12 iunie (duminica) - Rusalii
 
13 iunie (luni) - Rusalii
 
 

Libere legale August 2022

Libere legale August 2022
 
15 august (luni) - Adormirea Maicii Domnului
 
 

Zile libere Noiembrie 2022 

Zile libere Noiembrie 2022
 
30 noiembrie (miercuri) - Sfantul Andrei
 
 

Sarbatori legale Decembrie 2022 

Sarbatori legale Decembrie 2022
 
1 decembrie (joi) - Ziua Nationala a Romaniei
25 decembrie (duminica) - Craciun
26 decembrie (luni) - Craciun
 

Cate sarbatori legale avem in prima parte a anului?

 
Dupa cum vezi, pana in luna iunie inclusiv, avem nu mai putin de 10 zile libere legale, in contextul in care acestea ar pica in timpul saptamanii, in mod evident. In partea a doua a anului, incepand cu luna iulie si pana in decembrie nu avem decat 5 zile considerate sarbatori legale.
 
Mentionam ca aceste zile libere legale sunt in acelasi numar si in mediul privat cat si cel de stat. Asa ca bugetarii nu beneficiaza de alte avantaje, din acest punct de vedere. 
 
Nu este niciun secret pentru nimeni faptul ca romanii nu stau foarte bine la acest capitol, avand in vedere ca alte tari europene sau vestice au mai multe astfel de zile libere. Ca exemplu, in Belgia sau Cipru exista 18 zile in care cetatenii nu trebuie sa se prezinte la munca, chiar daca nu sunt in concediu. Cel mai bine la acest capitol sta Elvetia, care are nu mai putin de 28 de zile libere legale de-a lungul unui an.
 
Ramane de vazut cand va creste numarul acestor libere reglementate prin lege si in Romania.
 

Ce tari din Europa au cele mai putine libere in 2022?

 
La acest capitol nu stau deloc bine tari precum: Tara Galilor, Anglia si Scotia, care au doar 8 zile libere legale, in fiecare an. Nici Germania, Italia sau Franta nu exceleaza la acest capitol, avand cate 11 sarbatori legale fiecare. Deci nu doar Romania trebuie sa aduca imbunatatiri atunci cand vorbim despre beneficiile oferite angajatilor, adica timp liber.
 

Ce prevede Codul Muncii: sunt zilele libere legale platite?

 
Desigur, astfel de zile libere sunt reglementate de Codul Muncii, prin art.139 care precizeaza si ca in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii aceste prevederi NU sunt valabile.
 
Urmatorul articol din Codul Muncii reglementeaza in mod clar aceste situatii, asa ca  salariatilor care lucreaza in locurile mentionate mai sus, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
 
ATENTIE!
 
Daca din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 

Zile libere pentru evenimente in familie sau situatii speciale

 
In afara de acele zile libere legale oferite angajatilor in ideea de a se bucura de timp liber, mai exista o categorie importanta in aceasta ecuatie: acele zile in care salariatii NU vor veni la munca din pricina unor evenimente deosebite in familie sau alte situatii speciale.
 
 
In acest sens, art. 152 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii reglementeaza aceste momente, tocmai pentru ca angajatorii si salariatii sa aiba un punct de reper despre cum se va proceda in astfel de momente.
 
Asadar, se prevede ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna. Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Iata care sunt acestea:
  • casatoria salariatului – 5 zile;
  • casatoria unui copil al salariatului – 2 zile;
  • nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura;
  • decesul sotului/sotiei, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
  • decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
  • donatorii de sange – 1 zi;
  • schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi companii, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile;
  • 30 de zile concediu fara plata pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior.
 
 
IMPORTANT
 
Analizand aceste prevederi legale, constatam ca in Codul muncii exista doar o reglementare generala, care creaza posibilitatea ca angajatorul sa acorde salariatilor zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite, lasand la latitudinea acestuia de a stabili care sunt evenimentele si cate zile libere platite acorda.
 
Vizavi de regulamentul intern care poate reglementa aceste sarbatori legale la nivel de companie, va reamintim ca acesta este obligatoriu pentru toti participantii la raporturile de munca ce se deruleaza in unitatea respectiva. Astfel, prevederile lui se aplica:
 
- salariatilor proprii;
- salariatilor detasati in unitatea respectiva;
- salariatilor care se afla in delegatie in unitatea respectiva;
- ucenicilor, care lucreaza in temeiul unui contract de ucenicie;
- insusi angajatorului care l-a elaborat.
 

Zile libere bugetari versus zile libere legale la privat

 
Pentru angajatii din sistemul bugetar, evenimentele familiale deosebite si numarul de zile libere acordate sunt stabilite prin HG nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare.
 
In acest act normativ, la art. 24 (1) se prevad urmatoarele evenimente pentru care se acorda zile libere platite: casatoria salariatului - 5 zile; nasterea sau casatoria unui copil - 3 zile; decesul sotului sau al unei rude de pana la gradul II a salariatului - 3 zile.
 
Prin urmare, in sistemul bugetar, se acorda zile libere platite doar in cazul decesului unei rude de pana la gradul II a salariatului, or partenerul de viata al mamei salariatului nu este ruda cu salariatul (art. 405 din Codul civil defineste ce inseamna rudenia)...mai multe despre zilele libere in sistemul bugetar aici >>>
 

Zile libere 2022 in invatamant

 
Daca ar fi sa facem o analiza a zilelor libere de drept, cu siguranta am constata ca cei care lucreaza in invatamant beneficiaza de cele mai lungi vacante. Avand in vedere ca profesorii si invatatorii urmeaza programul scolarilor, este clar ca acestia se bucura de mai mult timp liber decat angajatii care activeaza in alte profesii.
 
Daca ai curiozitatea de a vedea exact cate zile libere au cei care lucreaza in invatamant, te sfatuim sa consulti Calendarul pe semestre pentru anul scolar 2021-2022 >>>
 
Ramane de vazut daca statul roman va lua decizia de a majora numarul sarbatorilor legale in anul ce va veni, nu putem decat spera ca angajatii nostri sa se bucure de concedii mai lungi. 
 
In final, va reamintim ca, in Romania, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
 
In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
 
Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
 
In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana. 
 
De asemenea, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
 
Aspectele de mai sus sunt reglementate de Codul muncii, art. 112, 113 si 114. 
 
Este important ca salariatii sa se bucure de aceste drepturi si sa nu treaca cu vederea faptul ca anumiti angajatori nu respecta aceste prevederi ale legii. De multe ori, salariatii sunt tentati sa lucreze in aceste zile de teama de a nu-si pierde jobul, dar sa ne reamintim ca, in ziua de astazi, Codul Muncii sustine angajatii in demersul lor de a avea un loc de munca onest si care sa le respecte drepturile fundamentale. 

Zile libere platite pentru parinti cand scoala trece in online 

Prin OUG 110/2021, unul dintre parintii copiilor minori cu varsta de pana in 12 ani poate avea zile libere platite, pe durata suspendarii activitatii didactice ce presupune prezenta fizica in unitatea de invatamant. 

Ordonanta nu se aplica daca unul dintre parinti se afla intr-una dintre urmatoarele situatii: 
 
• Este in concediu pentru cresterea copilului; 
• Se afla in concediu de odihna sau concediu fara plata; 
• Se afla in perioada de somaj tehnic
• Nu realizeaza venituri din salarii, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din agricultura, silvicultura si piscicultura. 

Detalii aici

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]