Calculul si plata indemnizatiilor se fac pe baza certificatului de concediu medical, care constituie document justificativ pentru plata.
Mare atentie la faptul ca refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.
Presupunem ca angajatul ne-a prezentat certificatul medical de la medicul de familie/ medicul de specialitate.
Vom afla din materialul prezent care sunt situatiile in care putem refuza la plata un concediu medical:
250 Modele Fise de Post
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
1. salariatul nu face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
2. nu este indeplinit stagiul complet de cotizare;
3. nu sunt completate toate rubricile din certificatul de concediu medical de catre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
4. certificatul de concediu medical nu este prezentat angajatorului in termenele prevazute de lege;
5. certificatul de concediu medical a fost acordat in mod retroactiv, pentru situatii pe care legea nu le considera ca fiind valide;
6. certificatul de concediu medical depaseste durata maxima prevazuta de lege;
7. certificat de concediu medical este suspectat ca ar fi fost eliberat in mod nejustificat, caz in care se poate amana plata.
Atentie la faptul ca angajatorii pot amana plata concediului medical daca suspecteaza in mod argumentat ca poate fi vorba despre un certificat de concediu medical nejustificat.
Angajatorul poate sesiza casa de asigurari sociale de sanatate in cazul in care considera ca este vorba despre un certificat de concediu medical nejustificat. Casa de asigurari sociale de sanatate poate solutiona aceasta sesizare.
Amintim care este stagiul complet de cotizare pentru a beneficia de concediu medical:
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de OUG 158 din 2005.
Mai mult, se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
c) a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Stagiul de cotizare se constituie si din perioadele de timp in care salariatul a desfasurat activitate la alti angajatori pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.
Amintim care sunt situatiile in care concediul medical poate fi acordat in mod retroactiv:
Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste ca certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru urmatoarele situatii:
a) in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare in spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de catre medicul ortoped/chirurg;
d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile.
e) in caz de carantina.
Nu uitati! Refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.