Concediul medical - Tot ce trebuie sa stii despre conditii, calcul si durata

Concediul medical - Tot ce trebuie sa stii despre conditii, calcul si durata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediul medical este dreptul angajatului de a lipsi de la locul de munca atunci cand se afla in incapacitate, adica prezinta simptome de boala care ii pot afecta starea generala. 
 
Conform OUG 158/2005, indemnizatiile de concediu se calculeaza si se platesc de catre  fiecare angajator la care angajatul a lucrat cel putin sase luni (aceste perioade nu se cumuleaza, ci se evalueaza separat), iar baza de calcul pentru fiecare indemnizatie este venitul obtinut la fiecare loc de munca.
 
Ghid obligatoriu pentru orice angajat! Nici nu stiai ca ai asemenea drepturi! Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum >>>
 

Concediu medical - cadru legal si definitii

 
Art.58 alin (1) prevede:
 
(1) Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator la care este indeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni, precum si pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare. In aceste cazuri, primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii certificate de catre medicul care a eliberat certificatul.
 
Exista si o  exceptie, cea a cadrelor didactice care isi completeaza norma didactica la mai multe institutii de invatamant, conform articolul 58 din Ordinul nr. 670/131/2023, pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017
 
Astfel, alin. (2), prevede ca, “prin exceptie de la alin. (1), pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice si isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical se utilizeaza de catre toti angajatorii, iar indemnizatiile se calculeaza si se platesc de fiecare angajator.”
 
Daca angajatul nu anunta ca se afla in concediu medical la toti angajatorii, acesta risca sa primeasca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei si sa fie obligat sa returneze indemnizatia primita pentru concediul medical.
 
Legea nu face distinctie intre diferitele situatii in care angajatul s-ar putea afla si anume daca salariatul respectiv are un loc de munca in regim de telemunca sau munca de la distanta, aceasta nu inseamna ca el poate continua sa lucreze in timpul unui concediu medical.
 
 Astfel, atat timp cant salariatul se afla in incapacitate temporara de munca si are suspendate raporturile de munca in aceasta perioada, indiferent daca acesta lucreaza la birou sau in alta locatie,  nu poate sa isi indeplineasca sarcinile de lucru in timpul concediului medical.
 

Cum se calculeaza concediul medical

 
Baza de calcul al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina, potrivit art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005, ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca, observa specialistii de la PortalCodulMuncii.
 
Cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este egal cu produsul dintre media zilnica si procentele prevazute de lege, multiplicat cu numarul de zile lucratoare din concediul medical, astfel:
 
Ci = Mzbci x.... % x NZLCM,
 
in care:
 
- Ci = cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate;
 
- Mzbci = media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate;
 
- NZLCM = numarul de zile lucratoare din concediul medical.
 
 
Media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se determina ca raport intre suma veniturilor asigurate atat cu plata unei contributii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si alin. (2), cat si fara plata unei contributii, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C din OUG 158/2005, realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii in care a fost acordat certificatul de concediu medical, si numarul total de zile din aceasta perioada, astfel:
 
Mzbci = V: NTZ,
 
in care:
 
Mzbci = media zilnica a bazei de calcul al indemnizatiilor;
 
V = suma veniturilor asigurate din ultimele 6 luni;
 
NTZ = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni.
 
Numarul de zile in care persoanele asigurate au realizat venituri asigurate nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Prin exceptie de la aceasta regula, potrivit art. 10 alin. (6) din OUG 158/2005, „pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, dupa caz, venitul lunar din prima luna de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4)”. In aceasta situatie, aplicabila si cazului analizat, baza de calcul a indemnizatiei este reprezentata de venitul lunar din prima luna de activitate.
 

Tipuri de concediu medical

 
Concediul medical
Concediul de risc maternal
Concediul de maternitate
Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav
Concediul pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati
Concediul medical pentru accident de munca sau boala profesionala
Concediul pentru carantina
Concediul de izolare
Concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice...mai multe explicate oferite de experti poti gasi in GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate, detalii AICI >>>
 

Cine plateste concediul medical

 
Va reamintim ca plata indemnizatiei pentru concediu medical este suportata din fondul de salarii al angajatorului, respectiv din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), in urmatorul mod:
 
· din prima zi lucratoare pana in cea de a 5-a zi de incapacitate temporara de munca (de catre angajator)
 
·  incepand cu ziua lucratoare imediat urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii perioadei de incapacitate temporara de munca (FNUASS sau Casa de Sanatate).
 

Cum se obtine certificatul de concediu medical

 
 
Potrivit legii, certificatul de concediu medical poate fi eliberat de:
  • medicul primar;
  • medicul de familie - acestea poate acorda certificate de concediu medical cu durata de 1-14 zile, in una sau mai multe etape;
  • medicul specialist din ambulatoriu de specialitate sau spital;
  • orice medic care a incheiat o conventie in acest sens cu o Casa de Sanatate si are autorizatie de libera practica.
 

Concediu medical in preaviz

 
 
Conform art. 50 lit. b) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept pe durata concediului pentru incapacitate temporara de munca.
 
In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. (6) din Codul muncii).
 
Asadar, pe durata concediului medical contractul de munca se suspenda, iar pe durata suspendarii contractului de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
 
Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau! ti le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor, detalii AICI >>>
 
Astfel, conform art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Concediu medical. Distinctie intre initial si in continuare

 
"O firma are o angajata in concediu medical in ianuarie 2024 - 16 zile si 4 zile lucrate, cand i s-a calculat ca baza ultimele 6 luni lucrate adica din iunie- decembrie 2023. In februarie are 21 zile de concediu medical. Cum i se calculeza baza de calcul pentru concediul din februarie? i se ia in considerare si luna ianuarie2024, adica cele 20 de zile sau doar cele 4 zile lucrate?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Raspunsul la intrebarea dvs depinde de felul concediului medical din luna februarie: initial sau in continuare.
 
Conform art. 11 pct.  3 din Ordinul 1192/745/2020 privind Instructiunile privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical:
Initial/In continuare: se va indica de catre medicul/casa de asigurari de sanatate care elibereaza certificatul de concediu medical daca acesta este "Initial" sau "In continuare", bifandu-se cu "X" casuta corespunzatoare, dupa caz. Prin certificat de concediu medical initial se intelege orice certificat de concediu medical care nu prelungeste un concediu medical anterior sau orice certificat de concediu medical care prelungeste un concediu medical anterior neintrerupt pentru afectiuni diferite. Prin certificat de concediu medical in continuare se intelege orice certificat care prelungeste un concediu medical anterior neintrerupt pentru aceeasi afectiune.  
 
Conform art. 9 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
 
(3)Pentru certificatele medicale "in continuare", data acordarii nu poate fi mai mare decat data la care se termina valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeasi afectiune.
 
Art. 33 din din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste:
 
(2) In situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta situatie, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.
 
Astfel, daca concediul medical din luna februarie este unul initial se iau in calcul veniturile realizate in perioada august – ianurie (august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie).  In acest caz, se ia in calcul inclusiv indemnizatia medicala din luna ianuarie.
 
Daca concediul medical acordat in luna februarie este in continuarea celui din luna ianuarie se mentine baza de calcul al concediului medical din luna ianuarie.  Baza de calcul al concediului medical din luna ianuarie se constituie din veniturile realizate in perioada iulie – decembrie (iulie, august, septembrie, octombrie, noimebrie, decembrie) nu din veniturile realizate in perioada iunie – decembrie).
 
Asadar, verificati daca concediul medical acordat in februarie este initial sau este in continuare si procedati in ceea ce priveste baza de calcul conform celor de mai sus.
 
Daca concediul medical este in continuare, verificati si daca sunt indeplinite conditiile pentru acordarea acestui concediu medical.
 
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe

Data aparitiei: 03 Aprilie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul medical - Tot ce trebuie sa stii despre conditii, calcul si durata Nota: 3.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]