Studiu: salariatii vor inregistra o crestere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei, dupa 1 iulie

majorare salariu minim net 2024majorarea salariului minim brut
Studiu: salariatii vor inregistra o crestere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei, dupa 1 iulie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru salariatii incadrati cu salariu minim brut pe tara, in contextul in care acestia vor inregistra o crestere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei pe luna, in urma majorarii salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie.
 
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, detalii AICI >>>
 
Totusi, se va majora valoarea contributiilor sociale datorate de angajatori pentru salariile sub minimul pe economie, astfel ca acestia vor avea costuri operationale mai mari, in special in cazul unui numar ridicat de angajati incadrati cu salarii sub minimul pe economie si cu timp partial de lucru.
 
Toate aceste informatii se arata, intr-un material de opinie, Ana-Maria Hoborici, manager, Solutii de Servicii Externalizate, de la Deloitte Romania, si Gabriela Ilie, senior managing Associate, Reff & Asociatii | Deloitte Legal, citat de Agerpres.
 

Majorarea salariului minim de la 1 iulie 2024

 
Decizia majorarii salariul minim brut a fost adoptata in data de 6 iunie 2024, prin Hotararea de Guvern 598/2024 si se refera la majorarea salariului de baza minim brut pe tara, fara indemnizatii, sporuri si alte adaosuri. Masura a fost completata, in data de 7 iunie 2024, cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului 59/2024, care prevede cresterea de la 200 de lei/luna la 300 de lei/luna a sumei din salariul lunar pentru care nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii. Asadar, salariatii care indeplinesc conditiile prevazute de lege vor beneficia in continuare, pana la finalul anului 2024 (scutirea fiind valabila doar pe parcursul anului in curs) de aceasta facilitate fiscala, precizeaza sursa citata.
 
"Un prim efect al acestor masuri consta in faptul ca salariatii incadrati cu salariul minim brut pe tara vor inregistra o crestere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei pe luna. In plus, odata cu cresterea salariului minim brut pe tara, se modifica si valoarea deducerii de baza care este aplicata salariatilor la locul de munca unde au declarata functia de baza, in limita unui venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Astfel, valoarea maxima ce poate fi dedusa din salariul net lunar creste de la 660 de lei la 740 de lei, fara a lua in considerare numarul de persoane aflate in intretinere. In cazul in care un salariat are una sau mai multe persoane in intretinere, deducerea personala de baza creste in functie de numarul acestora, putand ajunge la maximum 1.665 de lei in cazul salariatilor cu patru sau mai multe persoane aflate in intretinere", se arata in materialul realizat de consultantii Deloitte.
 
Pentru angajatori aceasta masura aduce costuri operationale mai mari pentru ca sunt obligati sa plateasca contributii sociale obligatorii (CAS si CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe tara pentru toti salariatii care inregistreaza, intr-o luna, venituri sub salariul minim brut.
 
 

Salariul minim pe economie si timpul partial de lucru

 
 
"Asadar, cresterea acestuia la 3.700 de lei pe luna implica automat si majorarea bazei de calcul pentru aceste contributii sociale obligatorii. Prin urmare, angajatorii vor avea costurile operationale mai mari, in special cei cu un numar ridicat de angajati incadrati cu salarii sub minimul pe economie si cu timp partial de lucru, deoarece vor fi nevoiti sa aloce fonduri suplimentare pentru plata diferentei de contributii sociale generate de majorarea salariului minim brut garantat in plata la nivel national", conform documentului.
 
Pentru salariatii care obtin venituri mai mici decat salariul minim net pe economie, popririle se pot aplica numai asupra sumei care depaseste jumatate din acest plafon, conform art. 729 alin. (3) din Codul de procedura civila. Astfel, odata cu majorarea salariului minim brut pe tara, va creste si partea "protejata" in cazul popririlor, respectiv valoarea neta ramasa salariatilor, dupa aplicarea popririlor.
 
Avand in vedere ca baza de calcul a indemnizatiilor de concediu medical este limitata la 12 salarii minime brute pe tara lunar, prin majorarea salariului minim pe economie se va mari, implicit, si plafonul prevazut de lege in acest sens. Salariatii pot primi o indemnizatie de concediu medical de pana la 44.400 de lei lunar (brut), in crestere de la 39.600 de lei lunar, cat era plafonul anterior, mai observa studiul.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare salariu minim net 2024majorarea salariului minim brut

Data aparitiei: 11 Iunie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu: salariatii vor inregistra o crestere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei, dupa 1 iulie Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Modificare societate din SA in SRLIntrebare: Pentru modificare statut societate din SA in SRL trebuie sa intocmim acte aditionale CIM pentru fiecare salariat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare student pe perioada vacantei de varaIntrebare: Am rugamintea sa ne precizati care sunt conditiile de angajare ale unui student pe perioada vacantei de vara (iunie-august) si ce beneficii avem ca angajator. Precizez ca suntem firma cu profil de agricultura, iar la acest moment beneficiem de facilitatile fiscale de la acest moment.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]