OUG pentru concediile medicale si indemnizatiile pentru mame. Stagiul minim de asigurare se mentine la o luna
Guvernul a adoptat o OUG pentru concediile medicale, iar in acest fel cei care sunt aflati in concediu medical vor beneficia de acelasi nivel al indemnizatiei aflat in plata pana la sfarsitul anului trecut. Este vorba inclusiv de indemnizatiile pentru mame obtinute din concediul medical pentru sarcina si lauzie, pentru risc maternal, dar si pentru ingrijirea copilului bolnav.
Masurile mentionate mai sus au caracter tranzitoriu, pana la 30 iunie 2018, acestea fiind prelungite pentru mame pana la 1 octombrie 2018... mai multe despre stagiul de cotizare pentru concediul medical aici >>>
Ce se intampla daca o salariata isi ia concediu medical, imediat dupa CCC?
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
"O salariata doreste sa revina din CCC, ea este din nou insarcinata. Copilul face 2 ani in aprilie, aceasta doreste sa revina din martie si sa aduca concediu medical pana intra din nou in CCC. Intrebarea este: Care este stagiul ei de cotizare pentru asigurari sociale si ce baza de calcul se ia in calculul indemnizatie de concediu medical? Indemnizatia la valoarea neta sau bruta?", se intreba cineva din cadrul PortalCodulMuncii.ro
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Conform OUG 8/2018 privind reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii, dupa articolul 7 din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, se introduce un nou articol, articolul 71, cu urmatorul cuprins:
Art. 71. - Prin derogare de la prevederile art. 7, pana la 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical."
IMPORTANT!
Astfel, pana la 1 iulie 2018, stagiu de cotizare este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, asa cum am mentionat si mai sus.
In acest context, indemnizatia care se ia in calcul la stabilirea bazei de calcul al concediului medical este indemnizatia bruta. Insa, indemnizatie bruta va fi egala cu indemnizatia neta, avand in vedere ca asupra acesteia nu se calculeaza taxe.
Sursa: PortalCodulMuncii