Cum influenteaza concediul medical incetarea contractului individual de munca?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Starea de boala – ceva indezirabil atat din punctul de vedere al sanatatii, cat si din punct de vedere profesional! ... Ea ne face nefericiti si ne tine departe de viata noastra cotidiana, dandu-ne cel mai adesea prilejul de a constata viciile unui sistem de sanatate precar, pe care il criticam de atatia ani, si care nu poate fi reformat decat cu eforturi uriase si ... rezultate minime.

De cate ori nu vi s-a intamplat, stimati angajatori, sa fiti surprinsi de introducerea unor concedii medicale in pragul incetarii contractelor individuale de munca? De cate ori preavizele au fost bulversate, termenele de plata ale indemnizatiilor au fost date peste cap, ocuparea unor posturi vacante a fost amanata etc.? ...

Cu alte cuvinte, avem de a face cu un razboi surd si confuz, alimentat de orgoliile celor doua parti!

Ne propunem, in continuare, sa clarificam posibilele reactii ale unui angajator fata de astfel de evenimente, distingand intre diferitele modalitati de incetare a raporturilor de munca.

Concedierile care implica acordarea preavizului

Atentie
Preavizarea este obligatorie in cazurile de concediere pentru inaptitudine fizica si/sau psihica (art. 61 lit. c) din Codul muncii), necorespundere profesionala (art. 61 lit. d) din Codul muncii), precum si in cazul desfiintarii locului de munca ocupat de salariat (art. 65 - 66 din Codul muncii).

Desi prevederile art. 73 alin. (1) din Codul muncii fac vorbire despre un preaviz minim de 15 zile lucratoare, durata preavizului, reglementata de art. 74 alin. (2) din CCMUNN, este de cel putin 20 de zile lucratoare.

Sfatul expertului
Concedierea salariatului pentru motivele aratate mai sus genereaza o reactie a salariatului devenita notorie – pe cat de notorie este deja si participarea medicilor la asemenea strategii. Fie inaintea comunicarii preavizului la concediere, fie dupa acest moment, salariatul se imbolnaveste subit!

Motivele prelungirii artificiale a raportului de munca sunt diverse. Salariatul poate aprecia ca nu are suficient timp la dispozitie pentru a-si gasi un alt loc de munca, iar prelungirea preavizului ii ofera ragazul necesar in acest scop.
Salariatii varstnici cauta adesea solutia pensionarii medicale, una dintre putinele modalitati de realizare de venituri pentru populatia imbatranita. Altii, pur si simplu nu stiu cum sa reactioneze, iar timpul de gandire necesar se obtine, evident, prin efectuarea unui concediu medical.

Problema
Cel mai grav este atunci cand salariatul intentioneaza efectiv sa blocheze concedierea, stiut fiind ca angajatorul nu poate forta ducerea la indeplinire a deciziei sale.
Motivul se regaseste in art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, care interzice concedierea salariatilor pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical. Aceasta prevedere legala se coroboreaza cu art. 73 alin. (3) din Codul muncii, care reglementeaza consecinta fireasca a interdictiei de concediere, anume suspendarea preavizului acordat de angajator.

Procedura
Procedura de preavizare se poate realiza in doua modalitati:
-fie se procedeaza intai la notificarea preavizului si, abia la clarificarea datei efective a incetarii contractului de munca, tinand cont si de eventuale suspendari ale acestuia, se emite si se comunica decizia de concediere;
- fie se comunica direct decizia de concediere, in continutul careia se notifica si preavizul – dar, in acest caz, data incetarii contractului de munca nu este determinata, ci numai determinabila, in functie de aparitia unor situatii de suspendare a CIM.

Sfatul expertului
Fata de indeplinirea acestor proceduri, salariatul poate adopta atitudini de obstructionare, invocand frecvent starea de boala si/sau refuzand primirea documentului emis de catre angajator. Iata cum puteti reactiona in acest caz:
-Daca decizia de concediere s-a emis, nimic nu va impiedica sa o comunicati. Intervenirea starii de boala amana doar incetarea raportului de munca prin decalarea termenului de preaviz, nu si momentul comunicarii deciziei.
-In situatia refuzului salariatului de a semna de luare la cunostinta, aveti posibilitatea de a comunica decizia prin scrisoare recomandata/cu confirmare de primire/cu valoare declarata. Diferenta este ca, in acest fel, la incetarea situatiei de suspendare a CIM, preavizul curge automat.

Concedierile care nu implica acordarea preavizului

Temeiul legal
Exista situatii de desfacere a CIM fara preavizare care nu pot fi influentate de prezentarea unui certificat medical.

Avem in vedere concedierile reglementate de art. 61 alin. (1) lit. a), lit. b), lit. e) din Codul muncii, respectiv concedierea disciplinara, ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 30 de zile, precum si in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta si nu a solicitat pensionarea.

Atentie
Exista totusi o situatie particulara, in care starea de boala a salariatului poate influenta concedierea. Acesta vizeaza derularea procedurii de concediere disciplinara, care presupune convocarea salariatului in vederea efectuarii cercetarii prealabile.

Absenta salariatului la cercetarea disciplinara il indreptateste pe angajator sa dispuna concedierea fara realizarea cercetarii, cu exceptia situatiei in care motivul absentei este dat de incapacitatea temporara de munca.

Demisia
Incapacitatea temporara de munca intrerupe prestarea muncii, ceea ce il pune pe salariat in situatia de a nu finaliza lucrarile si de a nu le preda conform celor stabilite cu angajatorul. De aceea, art. 79 alin. (6) din Codul muncii reglementeaza suspendarea preavizului in cazul intervenirii unei situatii de suspendare a raportului de munca.

Termen
Termenul de preaviz in cazul demisiei este de cel mult 15 zile calendaristice, pentru functiile de executie, respectiv cel mult 30 de zile calendaristice, pentru functiile de conducere.
Angajatorul va putea renunta la acest preaviz total sau partial, conform art. 79 alin. (7) din Codul muncii.

Sfatul expertului
Angajatorul care doreste finalizarea lucrarilor prin prezentarea salariatului la programul de lucru se foloseste de beneficiul termenului de preaviz, care il obliga pe angajat sa revina la lucru dupa expirarea perioadei de suspendare a CIM, curgerea preavizului fiind reluata de la momentul suspendarii.

Daca angajatorul doreste incetarea imediata a raportului de munca, renunta la preaviz in conditiile art. 79 alin. (7) din Codul muncii, salariatul neputand invoca situatia de suspendare a raportului de munca in favoarea sa.

Incetarea CIM prin acordul partilor

Atentie
Surprinzator, dar si in situatia in care intervine acordul partilor la incetarea CIM, puteti avea surpriza de a primi un certificat medical in ultimele zile de activitate. Cum tratati o astfel de situatie?

Considerati formularea cererii de catre salariat drept o renuntare voluntara a acestuia la beneficiul art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii si urmati cursul normal al procedurilor legate de incetarea CIM, achitand indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca pana la data incetarii raportului de munca convenite de parti.
Incetarea de drept a contractului individual de munca
Particularitatea esentiala a modalitatilor privind incetarea de drept a CIM este aceea ca nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor.
Incetarea de drept a CIM are loc ca urmare a unei situatii de fapt, care nu mai permite continuarea raportului de munca, independent de vointa angajatorului sau a angajatului.

Diversele modalitati de incetare de drept a raportului de munca pot genera efecte diverse asupra incapacitatii temporare de munca, care intervine la finalul CIM.

Atentie
Ce trebuie subliniat, ca regula comuna, este faptul ca un concediu medical nu poate postpune data incetarii de drept a raportului de munca, intrucat aceasta are loc prin efectul legii si nu poate fi impiedicata de interventia unei situatii de suspendare a CIM.

Exemplu
Dorim sa supunem discutiei in mod special incetarea de drept a CIM prin ajungere la termen, in conformitate cu prevederile art. 56 lit. j) din Codul muncii.
In acest caz, intervenirea unei stari de incapacitate temporara de munca, in pragul expirarii termenului pentru care s-a incheiat contractul individual de munca, nu este de natura sa postpuna data incetarii raportului de munca. Explicatia este simpla – angajatul a renuntat la privilegiile conferite de lege, prin prisma art. 60 din Codul muncii, inca de la momentul semnarii contractului pe durata determinata, asumandu-si precaritatea acestuia.

Legiuitorul a anticipat insa astfel de situatii, oferind o alternativa asiguratului pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, prin reglementarea preluarii in plata a indemnizatiei de catre Casa de sanatate – insa numai daca starea de boala constatata medical a intervenit inaintea expirarii termenului pentru care a fost incheiat CIM.

Sfatul expertului
Oricare ar fi modalitatea de incetare a CIM pe care o vizati, este important sa retineti cateva aspecte extrem de importante, in masura in care suspectati ca starea de boala nu este una reala.

Salariatul are obligatia de a-l anunta pe platitor cu privire la incapacitatea temporara de munca in termen de 3 zile. Totodata, el are obligatia de a prezenta certificatul medical la plata cel mai tarziu pana in data de 5 a lunii urmatoare eliberarii acestuia.

In situatia in care exista o suspiciune cu privire la realitatea situatiei inscrise in certificatul medical, aveti posibilitatea de a sesiza serviciile de specialitate ale CNAS sau ale caselor de sanatate, pentru verificarea modului de acordare a concediilor medicale.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 10 Septembrie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum influenteaza concediul medical incetarea contractului individual de munca? Nota: 3.25 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]