In primul semestru al anului 2018 s-a mentinut reglementarea din anul 2017, conform careia stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale a fost de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Dar ce se intampla cu modelul de adeverinta medicala 2018 care se elibereaza salariatilor?
"Incepand cu ianuarie 2018, a intervenit o modificare la modelul de adeverinta medicala care se elibereaza salariatilor. Pana acum adeverinta atesta numarul de zile de concediu medical din ultimele 12 luni si totodata numarul total de zile de concediul medical din ultimele 12 luni aferente fiecarei afectiuni in parte. Acum, conform Ordinului 15/05.01.2018, in loc de 12 luni sunt 12/24 luni. Ce inseamna acest 12 din 24? Eu inteleg ca se completeaza astfel: din ultimele 24 de luni se mentioneaza cele 12 luni (sau lunile) in care s-a beneficiat de concediu medical."
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
250 Modele Fise de Post
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:
In adeverinta nu se completeaza 12 luni din 24, ci se completeaza, in functie de cate zile de concediu medical a beneficiat salariatul fie in ultimele 12 luni, fie in ultimele 24 de luni.
Conform art. 13 alin.(2) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
IMPORTANT!
Mai precizam ca alin.(3) al aceluiasi articol stabileste ca, durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, denumita în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sanatatii;
b) un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni, de catre medicul expert al asigurarilor sociale, In intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
c) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
Se vor mentiona 24 luni daca salariatul a beneficiat de concediile medicale mai sus enumerate care se pot acorda pe o anumita perioada raportata de termenul de 2 ani.
Sursa: PortalCodulMuncii