Salariat inapt temporar - CONDITII de continuare a activitatii

Salariat inapt temporarconcediu medical salariat inaptart. 9 din HG 355/2007
Salariat inapt temporar - CONDITII de continuare a activitatii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In urma controlului medical periodic, medicul de medicina muncii a a completat fisa cu INAPT TEMPORAR. Medicul de familie al salariatului a fost informat de aceasta situatie, a trimis salariatul de la mai multi medici specialisti, dar nu a considerat necesar sa elibereze certificat de concediu medical. Nu avem posturi disponibile pe care sa i le oferim salariatului, care sa corespunda cu calificarile sale. Cum procedam in aceasta situatie? Putem suspenda contractul individual de munca? Daca da, in baza carui articol?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>
 
Concluziile examenului medical consemnate in fisa de aptitudini pot fi: apt, apt conditionat, inapt temporar, inapt.
 
Conform art. 9 din HG 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical. Pentru stabilirea aptitudinii in munca, medicul specialist de medicina muncii poate solicita si alte investigatii si examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevazute la art. 8.
 
 In conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical, aptitudinea este conditionata de respectarea acestora, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "apt conditionat".
 
Inaptitudinea temporara in munca, reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.
 In situatia in care lucratorul se afla temporar, din cauza unei boli, in situatia de incapacitate medicala privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical de medicina muncii, medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale, iar in fisa de aptitudine - anexa nr. 5, avizul medical va fi "inapt temporar".
 
Astfel, inapt temporar reprezinta situatia in care un angajat a primit un aviz cu decizia „inapt temporar” in urma examenului de medicina muncii, iar din cauza acestei sutiatii apar numeroase intrebari legate de masurile pecare trebuie sa le adoptate angajatorul.
 
Starea de sanatatea a angajatilor pe perioada desfasurarii activitatii il priveste in mod deosebit atat pe medicul specialist in medicina muncii, cat si pe angajator.
In conformitatea cu art. 61 lit. c) din Codul muncii angajatorul poate lua masura de concediere doar in cazul in care avizul primit de angajat are decizia „inapt definitiv”, iar in unitatea de munca nu sunt posturi disponibile pentru ca angajatul sa poata fi incadrat in conditii de siguranta.
 
In acest sens, se vor lua masuri pentru ameliorarea starii de sanitate si revenirea la calitatea profesionala anterioara , adica apt.
In acest sens, pentru avizul „inapt temporar” se recomanda urmatoarele:
-   medicul de medicina muncii va transmite o scrisoare medicului de familie al angajatului respectiv prin care va recomanda efectuarea investigatiilor de specialitate
-    medicul de familie va trimite lucratorul in inaptitudine temporara de munca sa efectueze investigatiile de specialitate si ii acorda concediu medical
-    in perioada concediului medical se suspenda contractul individual de munca, iar angajatul va beneficia de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca
-    angajatul va lua toate masurile de tratament si odihna ce i-au fost recomandate in vederea ameliorarii starii de sanatate
-    la revenirea la locul de munca la finalul perioadei de concediu medical, angajatul este obligat prin lege sa prezinte rezultatul investigatiilor
 
In domeniul de medicina muncii inapt temporar inseamna ca angajatul care a primit acest aviz are nevoie de o pauza pentru a se ocupa de starea sa de sanatate.
 
Asadar, daca salariatul nu mai este apt din punct de vedere medical pentru a exercita sarcinile si atributiile conform  postului, functiei, meseriei sau ocupatiei prevazuta in fisa postului, art 61 litera c) din Codul muncii da angajatorului posibilitatea concedierii acestuia in conditiile prevazute de prevederie art.61 lit. c), art. 62 alin. (1), art. 64 alin. (1) si (5), art.  75 alin.(1) din Codul muncii.
 
De retinut, ca toate rezultatele examenului clinic si ale celorlalte examene medicale se inregistreaza in dosarul medical.
 
Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical, a fisei de identificare a factorilor de risc profesional, a dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
 
Potrivit art. 44 din HG nr. 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la aparitia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului.
 
In baza acestei prevederi legale, medicul de medicina muncii il va informa pe medicul de familie al lucratorului despre inaptitudinea temporara a acestuia. Medicul de familie trimite lucratorul in cauza sa efectueze investigatiile de specialitate si ii acorda concediu medical.
 
Totodata, concediul medical poate fi acordat de medicul de specialitate.
 
Fisa de aptitudine se elibereaza in doua exemplare, unul se trimite la angajator si unul se inmaneaza angajatului.
 
De retinut faptul ca persoana examinata poate contesta rezultatul dat de catre medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea in munca.
 
Conform art. 31 din HG 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare contestatia se adreseaza autoritatii de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti, in termen de 7 zile lucratoare de la data primirii fisei de aptitudine in munca.
 
Autoritatea de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti desemneaza o comisie formata din 3 medici specialisti de medicina muncii si convoaca partile implicate in termen de 21 de zile lucratoare de la data primirii contestatiei. Astfel, decizia comisiei este consemnata intr-un proces-verbal si este comunicata in scris persoanei examinate medical, iar concluzia procesului-verbal este consemnata in fisa de aptitudine, in care a fost precizat rezultatul examenului medical contestat.
 
Astfel, in situatia de incapacitate medicala privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical, medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale, avizul medical va fi "inapt temporar" iar salariatul poate fi pontat absent motivat sau poate merge la medic pentru investigatii de specialitate, situatie in care va fi in concediu medical.
 
Precizam ca, inaptitudinea prevazuta la art. 61 lit. c) din Codul muncii, presupune ca salariatul nu mai este apt sa presteze activitatea corespunzatoare postului ocupat, insa acesta poate fi apt pentru prestarea unor activitati corespunzatoare unui alt post.
 
Art.64 din Codul muncii , precizeaza ca in situatia in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
 
Daca  angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante, acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
 
Salariatul, in termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, are obligatia de a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit. Doar in situatia in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul de 3 zile lucratoare , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca , angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
 
Trebuie retinut faptul ca in cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
 
In opinia noastra, prevederile mentionate mai sus sunt aplicabile in cazul salariatului declarat de medicul de medicina muncii inapt (inaptitudine permanenta).
 
In cazul salariatului declarat inapt temporar, incapacitatea medicala de a desfasura activitatea la locul de munca dureaza pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.
 
Astfel, in cazul in care lucratorul se afla temporar, din cauza unei boli, in incapacitate medicala de desfasurare a activitatii la locul de munca medicul de medicina muncii stabileste inaptitudinea temporara pana la disparitia cauzei medicale, iar in fisa de aptitudine avizul medical va fi "inapt temporar".
 
In acest caz salariatul poate beneficia de concediu medical pe perioada bolii si tratamentului, urmand ca o hotarare sa fie luata in functie de reevaluarea starii de sanatate a salariatului respectiv de catre medicul de medicina muncii. In situatia in care, la reevaluare, acest salariat va fi declarat ”apt” de catre medicul de medicina muncii, isi va relua activitatea anterioara. In situatia in care va fi declarat ”inapt” se pot aplica prevederile din Codul muncii mentionate mai sus.
 
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Salariat inapt temporarconcediu medical salariat inaptart. 9 din HG 355/2007

Data aparitiei: 30 Ianuarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariat inapt temporar - CONDITII de continuare a activitatii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]