Cumul de functii - acordarea concediului de maternitate

11 Iulie 2007
11 Iulie 2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

De 4 ani am doua locuri de munca, unul cu carte de munca in M.Ap.N de 15 ani, celalalt cu contract de munca cu jumatate de norma. Acum sunt insarcinata in 8 luni si de la 01.07.2007 am intrat in concediu mdical. Pentru U.M. voi primi automat concediu medical timp de 126 de zile de aici inainte de la medicul unitatii, dar cu celalalt loc de munca cum ramane? Trebuie sa-mi dau demisia, sau voi primi indemnizatie de concediu medical de maternitate pentru 126 de zile si de acolo?
 

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 72 din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoana asigurata care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata conform acestei ordonante de urgenta, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii legalizate.

Dupa efectuarea concediul de maternitate postnatal obligatoriu, veti solicita „angajatorului civil” acordarea concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii. In afara concediului legal pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata (art. 62 din Contractul colectiv de munca unic la nivel naţional pe anii 2007-2010). Asadar, dvs. puteti solicita societatii comerciale sa va acorde si acest concediu. Nu veti beneficia de nici un fel de indemnizatie pentru aceste concedii solicitate „angajatorului civil”.

Pentru a obtine drepturile prevazute de OUG 148/2005 (indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, stimulentul, alocatia de stat pentru copii), va veti adresa unitatii militare si primariei din localitatea in care domiciliati.


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]