Ce face salariatul cand este bolnav dar nu are stagiu de cotizare pentru concediu medical?

stagiu de cotizareconcediu medicalabsente nemotivateabsente motivateadeverinta medicala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Chiar asa... Ce face omul cand este bolnav dar medicul nu ii poate da concediu medical? Evident, angajatii se pot imbolnavi si cand nu au stagiu de cotizare necesar pentru a beneficia de indemnizatie de incapacitate temporara de munca. Insa angajatorul nu poate refuza sa tina cont de un certificat de concediu medical adus de salariat.

Sa analizam impreuna o speta deosebit de interesanta, pe care daca nu stim cum sa o tratam, am putea sa o privim ca pe un potential litigiu de munca. Nu de alta, dar angajatul ar avea castig de cauza in orice instanta, legat la ochi si nereprezentat de un avocat.

Va rog sa urmariti cu mine datele problemei: Salariatul nu are stagiu de cotizare, dar este bolnav. Angajatorul spune ca nu poate fi pontat si atunci va considera ca este absent nemotivat si acest lucru poate avea consecinta pe viitor, de exemplu sa fie sanctionat disciplinar.

Sa discutam putin despre pontaj, inainte de toate. Asa cum poate ca bine stiti, pontajul nu are o reglementare in legislatie. Il tinem noi pentru ca o astfel de evidenta este necesara pentru bunul mers al lucrurilor.

Sanctiunile disciplinare pentru absente au baza DOAR atunci cand absentele sunt nemotivate.

Daca salariatul are adeverinta medicala pentru zilele in care este bolnav, nu aveti cum sa sanctionati disciplinar niciun salariat, nici macar pe cei care nu detin stagiu de cotizare, in mod evident. Daca nu au stagiu de cotizare necesar, nu vor primi indemnizatie de concediu medical, insa aveti obligatia de a-i ponta ca absenti motivat.

In pontaj se poate realiza o rubrica de absente motivate si o alta rubrica de absente nemotivate.


Ce se intampla cu salariul angajatului care s-a imbolnavit si nu are concediu medical pentru ca nu are stagiul de cotizare necesar?

Angajatorul nu este obligat sa il plateasca pentru acele zile, avand in vedere ca lipseste de la locul de munca, insa in niciun caz nu il poate sanctiona si nici nu il poate ponta ca absent nemotivat cat timp a primit de la salariat certificatul medical aferent. In baza acestui document, salariatul va fi pontat ca absent motivat.

Sa aveti succes, stagiu de cotizare si sa nu aveti nevoie de el!

Cititi aici mai mult despre concediile medicale aici.




de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stagiu de cotizareconcediu medicalabsente nemotivateabsente motivateadeverinta medicala

Data aparitiei: 18 Martie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce face salariatul cand este bolnav dar nu are stagiu de cotizare pentru concediu medical? Nota: 3.61 din 5 - 19 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]