La concedierea pentru abateri disciplinare
La concedierea salariatului aflat in perioada de proba
La concedierea salariatului arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala.
In rest, cand discutam despre concedieri pentru necorespundere profesionala, pentru inaptitudine fizica/psihica pentru actualul loc de munca, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, vom acorda preaviz.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Salariatii nu au voie sa renunte la drepturile care le sunt conferite prin lege.
Pe toata durata perioadei de preaviz, salariatii vor beneficia de salariul aferent, nediminuat in niciun fel.
Explicatia specialistilor PortalCodulMuncii.ro, cu privire la timpul de lucru pe durata preavizului:
"Timpul de lucru pe durata preavizului este astfel cum partile au negociat/au stabilit.
In cazul concedierii, persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), art. 65 si art. 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare (art. 75 alin. (1) din Codul muncii).
Asadar, persoanele concediate au un drept la preaviz de 20 de zile lucratoare.
Scopul acordarii, de catre angajator, a preavizului prevazut de art. 75 alin. (1) din Codul muncii consta in evitarea consecintelor negative pe care le-ar putea produce incetarea intempestiva a contractului individual de munca si asigurarea unei perioade de timp in care salariatul sa-si poata cauta si gasi un alt loc de munca, fara a fi lipsit de venituri salariale, constituind, asadar, una din garantiile dreptului la munca si a stabilitatii in munca.
Timpul de lucru in cele 20 de zile de preaviz poate fi de 8 ore, de 4 ore sau partile pot stabili ca pe durata preavizului salariatului i se acorda dreptul sa absenteze 8 ore pe zi de la programul unitatii pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa-i afecteze salariul si celelalte drepturi.
Asadar, pe durata preavizului atat la concediere cat si la demisie, timpul de lucru este cel negociat de parti."