Obligatiile legate de angajarea persoanelor cu handicap. Atentie, riscati o amenda de 50.000 de lei!

Isabela Alexe
Isabela Alexe
13 Ianuarie 2022
13 Ianuarie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
angajare persoane dizabilitatiLegea nr. 448/2006angajare persoane cu handicap
Obligatiile legate de angajarea persoanelor cu handicap. Atentie, riscati o amenda de 50.000 de lei!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, in situatia in care firma dvs. are peste 50 de angajati, conform art. 78 alin. (2) din Legea nr. 448/2006, aveti obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
 
Sau, ca alternativa, conform art. 78 alin. (3) din aceeasi lege puteti opta pentru a plati lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu ati angajat persoane cu handicap.
 
Totul despre angajarea persoanelor cu dizabilitati, detalii aici >>>
 

Angajarea de persoane cu handicap 2022

 
IMPORTANT
 
ITM-ul monitorizeaza si controleaza cu marea atentie respectarea obligatiilor privind angajarea de persoane cu handicap! In ciuda aparentei claritati a textului de lege, in practica apar numeroase probleme, iar greselile se sanctioneaza dur, cu amenzi intre 25.000 si 50.000 de lei!
 
Exemple de probleme practice:
 
Intrucat numarul de angajati din firma poate varia de la luna la luna, ce numar total de angajati se ia in considerare la calcularea procentului de 4% mentionat in lege? In contextul art. 78, un angajat cu handicap cu norma de 4 ore pe zi are aceeasi “pondere” ca unul cu 8 ore pe zi?
 
Gasiti explicatii si solutii complete in lucrarea Totul despre angajarea persoanelor cu dizabilitati. Lucrarea ofera raspunsuri excelent argumentate legal pentru orice intrebare pe acest subiect si - un aspect de retinut - va arata in ce conditii puteti beneficia de facilitati si subventii la angajarea persoanelor cu handicap.
 

Subventie angajat cu handicap 

 
Puteti primi in fiecare luna o subventie de 2.300 de lei pentru fiecare angajat cu handicap, detalii AICI >>> 
 
Angajatorii care si-au indeplinit obligatia de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana, o suma in cuantum de 2.300 lei (art. 85 alin. (2) din Legea nr. 76/2002, modificata prin OUG nr. 60/2018).
 
 
Atentie, exista insa niste restrictii!
 
Nu beneficiaza de aceste facilitati angajatorii care in ultimii 2 aniau fost in raporturi de munca sau de serviciu cu respectivele persoane cu handicap.
 
 

Situatii sensibile intalnite in practica - angajare persoane cu dizabilitati


Problema 1
 
La un numar mediu de angajati pe luna de 136,97, aplicand procentul de 4%, rezulta 5,48 locuri de munca in care ar trebui sa angajam persoane cu handicap. Daca angajam 2 persoane cu handicap cu 8 ore, respectiv 4 ore zi, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se va inmulti cu 3,48 (5,48 din care scadem 2 locuri de munca) sau cu 3,98 (5,48 minus 1,5 locuri de munca)?
 
Problema 2
 
Un salariat prezinta certificatul de incadrare in grad de handicap accentuat in luna septembrie. Data incadrarii in grad de hadicap este 01 iulie. Incepand cu ce data salariatul este scutit de impozit pe venit?
 
Problema 3
 
In contractul individual de munca al unui salariat incadrat in grad de handicap cu functie de executie s-a mentionat o perioada de proba de 90 de zile calendaristice.  Poate inceta contractul individual de munca in ziua 60 a perioadei de proba printr-o simpla notificare?
 
 
Comandati chiar acum lucrarea "Totul despre angajarea persoanelor cu dizabilitati" AICI >>>

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]