Preavizul la concediere vs la demisie pentru functiile de conducere

06 Iunie 2011
06 Iunie 2011
preavizconcedieredemisietermenul de preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ceea ce priveste termenul de preaviz in cazul concedierii, acesta a fost recunoscut exclusiv ca drept in favoarea salariatului care urmeaza a fi concediat, pentru a i se oferi posibilitatea de a-si gasi un alt loc de munca. Scopul preavizului il consituie asadar evitarea consecintelor negative pe care le-ar putea produce salariatului denuntarea intempestiva a contractului din partea angajatorului.

Prin urmare termenul de preaviz in cazul concedierii este universal indiferent daca functia este de executie sau de conducere si nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. La nivel de unitate, angajatorul poate negocia un termen de preaviz la concediere mai mare pentru functiile de conducere. Termenul de preaviz nu este limitat la 20 de zile lucratoare ci el nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare (art. 75 din Codul muncii republicat).

Termenul de preaviz de 45 de zile lucratoare pentru functiile de conducere este reglementat de art. 81 alin. (4) din Codul muncii republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011 si se aplica in cazul demisie.

Astfel, in cazul demisiei termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Daca in contractul individual de munca aveti o alta perioada de preaviz se aplica aceasta iar daca in contractul colectiv de munca exista negociata o alta perioada de preaviz la incheierea noilor contracte individuale de munca se tine cont de dispozitiile contractului colectiv de munca aplicabil.

Potrivit art. II din Codul muncii republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, contractele colective munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate. Legea 53/2003 republicata intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv 18 iunie 2011.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]