In ceea ce priveste termenul de preaviz in cazul concedierii, acesta a fost recunoscut exclusiv ca drept in favoarea salariatului care urmeaza a fi concediat, pentru a i se oferi posibilitatea de a-si gasi un alt loc de munca. Scopul preavizului il consituie asadar evitarea consecintelor negative pe care le-ar putea produce salariatului denuntarea intempestiva a contractului din partea angajatorului.
Prin urmare termenul de preaviz in cazul concedierii este universal indiferent daca functia este de executie sau de conducere si nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. La nivel de unitate, angajatorul poate negocia un termen de preaviz la concediere mai mare pentru functiile de conducere. Termenul de preaviz nu este limitat la 20 de zile lucratoare ci el nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare (art. 75 din Codul muncii republicat).
Termenul de preaviz de 45 de zile lucratoare pentru functiile de conducere este reglementat de art. 81 alin. (4) din Codul muncii republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011 si se aplica in cazul demisie.
Astfel, in cazul demisiei termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Daca in contractul individual de munca aveti o alta perioada de preaviz se aplica aceasta iar daca in contractul colectiv de munca exista negociata o alta perioada de preaviz la incheierea noilor contracte individuale de munca se tine cont de dispozitiile contractului colectiv de munca aplicabil.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Potrivit art. II din Codul muncii republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, contractele colective munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate. Legea 53/2003 republicata intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv 18 iunie 2011.