Cercetare disciplinara. Abatere savarsita de 3 salariati

Ioana Pavel
Ioana Pavel
04 Octombrie 2024
04 Octombrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
cercetare disciplinaraabatere la locul de munca
Cercetare disciplinara. Abatere savarsita de 3 salariati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca activitatea in domeniul raspunderii disciplinare a salariatilor este reglementata de fiecare angajator prin Regulamentul intern in concordanta cu prevederile art. 247-252 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare.

Codul muncii nu prevede un termen in care trebuie emis procesul verbal al comisiei de cercetare disciplinara, insa, specialistii considera ca ar trebui emis intr-un termen cat mai scurt posibil, astfel incat sa se poata clarifica situatia salariatului, deoarece comisia este cea care propune angajatorului sanctionarea sau nesanctionarea salariatului. 

La art. 252 alin. (1) se prevede un termen doar pentru aplicarea sanctiunii disciplinare: ”Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei”, termen care curge de la data emiterii procesului verbal al Comisiei de disciplina prin care se constata savarsirea unei abateri disciplinare (Decizia Inaltei Curti de Casate si Justitie nr. 16 din 12 noiembrie 2012 ”In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.”).

Iata un caz concret, prezentat de specialistii de la PortalCodulMuncii:

"3 angajati au savarsit o abatre disciplinara, prin omisiunea unor actiuni mentionate in fisa postului au produs niste pabube materiale. Se poate crea o cercetare disciplinara comuna pentru toti 3? Referatul de sesizare poate fi comun sau trebuie individual? Mentionez ca faptele au legatura unele cu altele."

Raspunsul specialistilor: 

Raspunderea disciplinara a salariatilor este reglementata la art. 247 – 252  din Codul muncii.

Activitatea in domeniul raspunderii disciplinare a salariatilor este reglementata de fiecare angajator de asemenea prin Regulamentul intern in concordanta cu prevederile art. 247-252 din Codul muncii.

Astfel, angajatorul stabileste prin Regulamentul intern care sunt abaterile disciplinare (abaterile de la regulile de conduita la munca, de la prevederie CIM/fisa postului) si cum sunt acestea sanctionate in functie de gravitatea lor sau de incalcarea in mod repetat a respectivelor reguli, precum si procedura de cercetare disciplinara.

Codul muncii nu contine prevederi referitoare la modul in care trebuie sa fie intocmit referatul de sesizare.

In opinia noastra, daca cei trei salariati, prin actiunile sau inactiunile lor au produs aceeasi paguba (de ex. au avariat/distrus acelasi echipament), atunci se poate face un singur referat, dar in cuprinsul acestuia trebuie mentionat ce a facut fiecare dintre cei trei salariati deoarece analiza faptelor/abaterilor se face pentru fiecare persoana in parte pentru a se stabili gradul de vinovatie al fiecaruia si apoi sanctiunea aplicabila fiecaruia, urmate de emiterea deciziilor individuale de sanctionare.

Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!

Parcurgeti lucrarea Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor. Ghid practic, realizata de reputatul specialist Gabriela Dita, care va arata pas cu pas cum trebuie gestionata fiecare situatie sensibila creata de angajatii dvs., cu accent pe subtilitatile legislative si pe zonele unde este cel mai probabil sa gresiti, detalii AICI >>> 

Poate fi o singura cercetare disciplinara ca proces in sine, daca se refera la acelasi eveniment la producerea caruia au contribuit cei trei salariati, dar in fapt, ea contine cercetarea si analiza faptelor pentru fiecare dintre acestia, deoarece raspunderea disciplinara este individuala, nu comuna.

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]