Regulamentul intern se schimba. Noi prevederi legislative, in 2022

regulament intern 2022regulament intern schimbari
Regulamentul intern se schimba. Noi prevederi legislative, in 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se pare ca cele doua propuneri europene, vorbim despre introducerea Directivei europene 1158/2019 si a Directivei Europene 1152/2019, menite sa schimbe Codul Muncii si lista concediilor disponibile in Romania, vor aduce modificari si la nivelul Regulamentului Intern. Concret, vor fi prevazute noi informatii despre formarea salariatilor, perioada de proba si preaviz. Cu alte cuvinte, salariatii vor avea acces la mai multe informatii despre raporturile de munca, informatii care vor fi furnizate chiar de catre angajatori. 
 
De asemenea, angajatorii vor avea un termen clar pana la care vor fi obligati sa aduca la cunostinta modificarile realizate, conform unei propuneri legislative depuse recent la Senat, care vine in intampinarea transpunerii celor doua propuneri europene.
 
Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru modificarea si completarea OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare reprezinta initiativa mai multor deputati si senatori PSD. 
 
Atentie, manageri HR!
 
Trebuie sa includeti in Regulamentul Intern prevederi privind hartuirea psihologica, sanctiuni disciplinare pentru angajatii care isi discrimineaza, hartuiesc, intimideaza, umilesc sau ofenseaza colegii.
 
Evitati amenzi de pana la 10.000 lei, detalii AICI >>> 
 
 
In forma initiatorului se poate observa ca:
 
Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003 Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
 
 
La articolu1 17 alineatul (3), dupa litera o) se introduc doua noi litere, lit. p) si lit. r), cu urmatorul cuprins:
 
"p) dreptul si conditiile privind formarea profesionala oferita de angajator;
 
r) asigurare medicala privata, contributii suplimentare Ia pensia facultativa sau la pensia ocupationala a salariatului suportate de angajator, in conditiile legii, precum si orice alte beneficii sociale, acordate din initiativa angajatorului, atunci cand acestea constituie avantaje in bani sau in natura acordate sau platite de angajator salariatului ca urmare a activitatii profesionale a acestuia, dupa caz."
 
Prin derogare de la prevederile art. 105 alin. (1), in situatia de la alin. (1) angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire cel putin la urmatoarele elemente:
 
    a) variabilitatea programului de lucru, precum si orele si zilele de referinta in care salariatului i se poate cere sa lucreze;
    b) durata muncii, exprimata in ore/saptamana sau ore/luna.;
    c) perioada minima de instiintare prealabila la care are dreptul salariatul inainte de inceperea unei sarcini de serviciu si termenul limita de anulare a acesteia, precum si drepturile de care beneficiaza salariatul in caz de anulare a sarcinii si modul de acordare a acestora.
    d) modalitatea de instiintare prealabila a salariatului, in conditiile prevazute la lit. c) precum si modalitatea de comunicare a anularii solicitarii.
 
    8. Dupa alineatul (7) al articolului 17 se introduc doua noi alineate, alin. (8) si alin. (9), cu urmatorul cuprins:
 
"(8) Informatiile mentionate la alin. (3) literele i), j), k), 1), n), p), r) pot fi comunicate sub forma unei trimiteri la prevederile legale, dispozitiile administrative sau statuare, prevederile exprese din regulamentul intern sau din contractul colectiv-de munca aplicabil, ce reglementeaza aspectele mentionate 1a literele respective.
 
(...)
 

Ce alte mentiuni trebuie sa contina Regulamentul intern? Ce verifica inspectorii veniti in control?

 
Va prezentam aceste mentiuni obligatorii pe stick-ul „Regulamentul intern in avantajul dvs.”, impreuna cu alte informatii extrem de utile privind modul cum trebuie adus la zi acest document prin prisma recentelor schimbari legislative, detalii aici >>>
 
Atentie! Aceasta propunere NU este inca in vigoare, momentan este inregistrata la Senat pentru dezbatere.
 
Concret, vorbim despre introducerea Directivei europene 1158/2019 si a Directivei Europene 1152/2019. Cea din urma a fost deja introdusa, in mare parte, in actuala legislatie a muncii, referindu-se la raporturile de munca si obligatia angajatorilor de a oferi mai multe detalii despre programul de munca, de exemplu. Desigur, vor exista si aici modificari in cursul acestui an, iar angajatorii vor fi nevoiti sa ofere informatii suplimentare despre raporturile de munca ale actualilor salariati.
 

Concediu de 5 zile pentru ingrijitori

 
In schimb,  Directiva europeana 1158/2019 vine cu o serie de noutati, avand in vedere ca vorbim despre introducerea unui nou tip de concediu, cel de ingrijitor al unei persoane bolnave. Conform directivei mentionate, acesta ar fi acordat celor care traiesc in aceeasi locuinta cu o persoana grav bolnava, care are nevoie de ingrijiri, iar salariatul este implicat direct in cadrul acestui proces de ingrijire. Acest tip de concediu este similar cu cel sugerat de autoritatile romane, dar care inca nu este in vigoare, pentru ingrijirea bolnavului de cancer...mai multe despre noile tipuri de concedii si cele 2 directive europene puteti citi aici >>> 
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Care sunt cele mai frecvente beneficii acordate salariatilor?


Diurna, tichetele de masa, tichetele cadou, voucherele de vacanta, ajutoarele sociale, asigurarile de viata, abonamentele la clinici medicale private…
 
Sunt beneficii care prezinta, fiecare in parte, anumite particularitati si care, in consecinta, necesita tratamente fiscale speciale, care trebuie sa tina cont de conditiile precizate in diverse acte normative. Orice eroare de interpretare si aplicare a acestor acte normative poate duce la reconsiderarea sumelor in cauza de catre organele de control, cu consecintele obisnuite: penalitati si amenzi.

Protejati-va eficient!
Consultati lucrarea de ultima ora a Grupului Rentrop&Straton Beneficiile acordate salariatilor. Reglementari legale

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regulament intern 2022regulament intern schimbari

Data aparitiei: 21 Iunie 2022
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Regulamentul intern se schimba. Noi prevederi legislative, in 2022 Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca in zi de sarbatoare legala. Tichete de masaIntrebare: Un salariat a lucrat in ziua de 01.06.2022 aceasta zi fiind zi libera nelucratoare. Salariatul a venit la servici in ziua de 01.06.2022 si a recuperat ziua in data de 29.06.2022. Intrebarea este ? Tichetul de masa pentru ziua in care a recuperat ziua de 01.06.2022 se opreste pentru ziua in care nu a venit la servici in ziua pentru care a recuperat ziua de 01.06.2022
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Desfiintare post cu timp partial. Imposibilitatea de a beneficia de indemnizatie de somajIntrebare: Administratorul firmei care este si angajat cu contract de munca part time in functia de director comercial, doreste sa desfiinteze postul de director comercial datorita problemelor financiare si scaderii vanzarilor. In ultimile 24 de luni a avut contract part time dupa cum urmeaza: iunie 2020-decembrie 2021 - 4h/zi ianuarie-iunie 2022- 2h/zi. Poate sa inceteze CIM cu art 65 alin. (1) si sa depuna dosarul pentru somaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"
DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]