Va amintesc pe aceasta cale faptul ca o mare parte dintre litigiile de munca au ca obiect o abatere disciplinara. In numeroase cazuri, angajatul se indreapta impotriva angajatorului, contestand o concediere disciplinara, pe motiv ca este neintemeiata sau abuziva. Cel mai des, la mijloc sunt concedieri disciplinare sau sanctiuni disciplinare cu reducerea salariului sau cu retrogradarea din functie.
Astazi vom dezbate un subiect pe care il intalnim destul de des in practica, referitor la posibilitatea si legalitatea actiunii angajatorului de a institui o sanctiune disciplinara diferita in cazul a doi angajati care au comis aceeasi abatere disciplinara. Abaterea disciplinara a fost comisa in cumul, de catre cei doi angajati sau cei doi au comis aceeasi abatere disciplinara in momente diferite, in contexte diferite. Important de retinut este faptul ca discutam despre aceeasi abatere disciplinara.
In speta noastra, angajatii au fost prinsi fumand in unitatea in cadrul careia isi desfasoara activitatea. Unul dintre angajati a fost sanctionat cu avertisment scris si unul dintre acestia a fost sanctionat cu reducerea salariului de baza pe o luna, cu 5%.
Evident, angajatul care a fost sanctionat cu reducerea salariului doreste sa isi faca dreptate in instanta, dat fiind ca o abatere disciplinara, in acceptiunea sa, trebuie sanctionata identic pentru toti salariatii.
Aici intervin cateva aspecte esentiale pe care trebuie sa le cunoastem, stabilite in mod clar in Codul Muncii. In materie de abateri disciplinare, nu avem alt act normativ care sa reglementeze domeniul, cu exceptia Codului Muncii. Cu alte cuvinte, materia de studiu este foarte concentrata. Responsabilii HR nu pot declara ca legislatia este greoaie, stufoasa sau neclara. Desigur, ea poate fi interpretata gresit, in defavoarea salariatului sau in defavoarea angajatorului, cazuri in care se ajunge la conflicte de munca.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Sunt 10 puncte esentiale pe care trebuie sa le cunoastem pentru a solutiona, in principiu si in mare parte, orice speta ce are ca obiect o abatere disciplinara, cu sau fara sanctiune aplicata:
1. Angajatorul are dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
2. Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
3. SINGURELE sanctiuni disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
4. Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
5. Amenzile disciplinare sunt interzise. Nu exista amenda disciplinara conform cu legea in vigoare. Daca angajatorul va amendeaza, el va da socoteala in fata inspectorilor de munca pe care angajatul are dreptul sa ii sesizeze imediat ce a fost amendat.
6. NU se pot institui mai multe sanctiuni disciplinare pentru aceeasi abatere! Cu alte cuvinte, nu poti da avertisment scris si reducerea salariului pentru una si aceeasi abatere disciplinara comisa de salariat!
7. Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Iata cum pentru aceeasi abatere disciplinara, se pot institui sanctiuni disciplinare diferite.
8. Nicio sanctiune disciplinara, cu exceptia avertismentului scris, nu se poate dispune inainte de efectuarea cercetarii disciplinare.
9. Salariatul are dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este, la convocarea pentru cercetare disciplinara.
10. Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
La punctul nr. 7, observam ca angajatorul trebuie sa tina cont de rezultatul cercetarii si de istoricul angajatului. Din speta expusa la inceputul acestui material, angajatul a omis sa ne spuna faptul ca se afla la a 4-a abatere de acest tip. A omis sa ne spuna si faptul ca a fost sanctionat cu 3 avertismente scrise si ca tot el este cel care l-a incurajat pe primul angajat, nou-venit in firma, sa fumeze in interiorul unitatii.
Iata cum pentru aceeasi abatere disciplinara, angajatorul poate dispune doua sanctiuni disciplinare diferite. Si este legal, corect si perfect etic.
Angajatorii sunt obligati sa tina cont de toate datele problemei pentru a dispune aplicarea unei sanctiuni potrivite pentru abaterea in cauza. Daca se dispune aplicarea unei abateri disciplinare prea aspre, angajatul poate contesta decizia in instanta.
Pe de alta parte, daca se dispune aplicarea unei abateri disciplinare prea blande fata de abaterea comisa, se transmite un mesaj foarte important la nivelul organizatiei. Se poate ajunge la incurajarea abaterilor, o situatie de care niciun angajator nu doreste sa se loveasca.
Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!