Concediere pentru inaptitudine psihica -dec. '06

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Angajatorul are obligatia (conform art. 62 alin. (1) din Codul muncii) sa emita Decizia de concediere pentru inaptitudine psihica (art. 61 lit. c) din Codul muncii) in termen de 30 de zile.

Daca salariata este in concediu medical (conform art. 60 alin. (1) lit. a) concedierea nu poate fi dispusa.

Cum procedam? Se emite decizia numai daca se prezinta la serviciu?

Raspuns:

Primul punct care trebuie stabilit in acest caz este momentul la care ati constatat faptul ca inaptitudinea psihica a salariatei nu permite acesteia indeplinirea atributiilor corespunzatoare locului de munca ocupat.

Acest lucru se poate face numai in conditiile in care salariata se prezinta la locul de munca, iar din desfaşurarea activitatii sale profesionale curente, coroborata cu decizia unui organ de expertiza medicala abilitat, rezulta neindeplinirea corespunzatoare a atributiilor de serviciu datorita afectiunilor de natura psihica.

De aceea, plecam de la premiza ca ati constatat cauza ce determina aplicarea art. 61 lit. c) din Codul muncii, anterior concediului actual pentru incapacitate temporara de munca in care se afla salariata.

In aceste conditii, aveti obligatia de a emite decizia de concediere in termenul prevazut de art. 62 alin. (1) din Codul muncii, termen care curge de la momentul constatarii cauzei de concediere (moment care coincide cu prezenta salariatei la locul de munca).

Decizia care se comunica salariatei, urmând sa işi produca insa efectele numai ulterior momentului revenirii la lucru a acesteia din concediul pentru incapacitate temporara de munca, astfel fiind respectate dispozitiile art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, moment care coincide totodata cu momentul de la care incepe sa curga termenul de preaviz la concediere.

Pe durata concediului medical, puteti notifica salariata in temeiul art. 64 alin. (1) din Codul muncii, in conditiile in care puteti oferi acesteia un loc de munca vacant in unitate – acceptul salariatei urmând a produce efecte tot la momentul revenirii sale la locul de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 06 Decembrie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediere pentru inaptitudine psihica -dec. '06 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]