Intrebare:
Angajatorul are obligatia (conform art. 62 alin. (1) din Codul muncii) sa emita Decizia de concediere pentru inaptitudine psihica (art. 61 lit. c) din Codul muncii) in termen de 30 de zile.
Daca salariata este in concediu medical (conform art. 60 alin. (1) lit. a) concedierea nu poate fi dispusa.
Cum procedam? Se emite decizia numai daca se prezinta la serviciu?
Raspuns:
Primul punct care trebuie stabilit in acest caz este momentul la care ati constatat faptul ca inaptitudinea psihica a salariatei nu permite acesteia indeplinirea atributiilor corespunzatoare locului de munca ocupat.
Acest lucru se poate face numai in conditiile in care salariata se prezinta la locul de munca, iar din desfaşurarea activitatii sale profesionale curente, coroborata cu decizia unui organ de expertiza medicala abilitat, rezulta neindeplinirea corespunzatoare a atributiilor de serviciu datorita afectiunilor de natura psihica.
De aceea, plecam de la premiza ca ati constatat cauza ce determina aplicarea art. 61 lit. c) din Codul muncii, anterior concediului actual pentru incapacitate temporara de munca in care se afla salariata.
In aceste conditii, aveti obligatia de a emite decizia de concediere in termenul prevazut de art. 62 alin. (1) din Codul muncii, termen care curge de la momentul constatarii cauzei de concediere (moment care coincide cu prezenta salariatei la locul de munca).
Decizia care se comunica salariatei, urmând sa işi produca insa efectele numai ulterior momentului revenirii la lucru a acesteia din concediul pentru incapacitate temporara de munca, astfel fiind respectate dispozitiile art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, moment care coincide totodata cu momentul de la care incepe sa curga termenul de preaviz la concediere.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Pe durata concediului medical, puteti notifica salariata in temeiul art. 64 alin. (1) din Codul muncii, in conditiile in care puteti oferi acesteia un loc de munca vacant in unitate – acceptul salariatei urmând a produce efecte tot la momentul revenirii sale la locul de munca.