Studiu de caz: Modificarea perioadei de preaviz pentru contractele incheiate anterior modificarii Codului muncii

Codul munciiLegea 40/2011preavizact aditional
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificarile aduse de noul Cod al muncii au dus la o serie de neintelegeri cu privire la aplicarea noilor dispozitii pentru functionarea in continuare in conformitate cu lege. Astfel, un aspect important care trebuie clarificat se refera la necesitatea incheierii unui act aditional cu modificarea perioadei de preaviz pentru contractele incheiate anterior modificarii Codului muncii. Devine astfel intocmirea unui act aditional un aspect indispensabil?

In acest sens, art. 81 alin. (4) din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, mentioneaza ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. A fost deci stabilita o limita maxima, nu un termen fix de 20 de zile lucratoare.

Cu privire la termenul de preaviz in cazul concedierii, anterior modificarilor aduse de Legea 40/2011, art. 73 din Codul muncii stabilea ca salariatii concediati beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare insa prin contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010 termenul de preaviz in cazul concedierii era de 20 de zile lucratoare. Asadar, modificarile aduse Codului muncii prin Legea 40/2011 mentin termenul de preaviz la concediere de 20 de zile lucratoare.
In cazul in care, prin contractul individual de munca sunt stabilite drepturi inferioare celor legale, se impune modificarea acestora. Insa, chiar in lipsa modificarii salariatul va beneficia de prevederile legale daca acestea ii sunt mai favorabile.

In concluzie, cu privire la perioada de preaviz avand in vedere dispozitiile art. 17 alin. (4) din Legea 53/2003 - Codul muncii, se mentioneaza ca orice modificare in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege. Cu toate acestea, in cazul perioadei de preaviz, nu este necesara intocmirea actelor aditionale pentru contractele care la data aparitiei Legii 40/2011 se aflau in executare deoarece perioadele mentionate in Legea 40/2011 sunt limite maxime.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiLegea 40/2011preavizact aditional

Data aparitiei: 06 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Modificarea perioadei de preaviz pentru contractele incheiate anterior modificarii Codului muncii Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]