Studiu de caz: Modificarea perioadei de preaviz pentru contractele incheiate anterior modificarii Codului muncii

06 Iulie 2011
06 Iulie 2011
Codul munciiLegea 40/2011preavizact aditional
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificarile aduse de noul Cod al muncii au dus la o serie de neintelegeri cu privire la aplicarea noilor dispozitii pentru functionarea in continuare in conformitate cu lege. Astfel, un aspect important care trebuie clarificat se refera la necesitatea incheierii unui act aditional cu modificarea perioadei de preaviz pentru contractele incheiate anterior modificarii Codului muncii. Devine astfel intocmirea unui act aditional un aspect indispensabil?

In acest sens, art. 81 alin. (4) din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, mentioneaza ca termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. A fost deci stabilita o limita maxima, nu un termen fix de 20 de zile lucratoare.

Cu privire la termenul de preaviz in cazul concedierii, anterior modificarilor aduse de Legea 40/2011, art. 73 din Codul muncii stabilea ca salariatii concediati beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare insa prin contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010 termenul de preaviz in cazul concedierii era de 20 de zile lucratoare. Asadar, modificarile aduse Codului muncii prin Legea 40/2011 mentin termenul de preaviz la concediere de 20 de zile lucratoare.
In cazul in care, prin contractul individual de munca sunt stabilite drepturi inferioare celor legale, se impune modificarea acestora. Insa, chiar in lipsa modificarii salariatul va beneficia de prevederile legale daca acestea ii sunt mai favorabile.

In concluzie, cu privire la perioada de preaviz avand in vedere dispozitiile art. 17 alin. (4) din Legea 53/2003 - Codul muncii, se mentioneaza ca orice modificare in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege. Cu toate acestea, in cazul perioadei de preaviz, nu este necesara intocmirea actelor aditionale pentru contractele care la data aparitiei Legii 40/2011 se aflau in executare deoarece perioadele mentionate in Legea 40/2011 sunt limite maxime.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]