Blocul National Sindical a inregistrat la Senat un proiect de modificare a Codului Muncii, prin care Sindicatele solicita numeroase corectii ce urmeaza sa fie aduse legislatiei muncii.
Dupa cum bine stim, din 2011 si pana in momentul de fata, asupra Codului Muncii nu au fost aduse corectii majore cu toate ca au existat numeroase discutii si nereguli invocate de sindicalisti si angajatori importanti.
Initiativa legislativa poate apartine unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot, provenind din cel putin un sfert din judetele tarii.
"Proiectul depus de BNS are sanse sa devina lege si sa modifice astfel actualul Cod al Muncii, un act normativ care afecteaza negativ drepturile si interesele lucratorilor si pe care negocierile cu partidele aflate pe rand la putere si in opozitie nu au reusit sa il clinteasca si sa il puna in acord cu normele europene si internationale", precizeaza BNS.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
In mod concret, BNS a strans peste 150.000 de semnaturi pentru schimbarea Codului muncii. Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat pentru Mediafax ca aceasta decizie este o masura luata dupa ce sindicalistii au observat ca nu exista niciun interes politic si niciun demers pentru modificarea actualei legislatii a muncii, cu toate ca au fost semnalate multe nereguli.
"Una din principalele consecinte ale dereglementarilor a dus la scaderea dramatica a numarului de salariati acoperiti prin negocieri colecctive, concomitent cu cresterea numarului de salariati remunerati cu salariul minim pe economie si un pic peste minim, la care se adauga scaderea fondului total de salarii din economia Romaniei ca pondere in PIB", a spus Costin.
Reprezentantii BNS explica faptul ca documentul elaborat de o echipa de experti, coordonata de Alexandru Athanasiu, doreste corectarea erorilor din actualul Cod al Muncii si echilibrarea relatiei dintre angajat si angajator.
1. Initiatorii proiectului de modificare a Codului muncii solicita ca perioada de proba in cazul muncitorilor necalificati sa fie redusa.
2. Mai mult, se solicita marirea perioadei maxime pentru care se pot incheia contractele pe durata determinata de la 3 la 5 ani.
3. In acelasi timp, se doreste abrogarea dispozitiei care permite angajatorului sa dispuna suspendarea CIM in cazul reducerii temporare a activitatii si reglementarea clauzei de obiectiv de performanta, aceasta nemaifiind in viitor un motiv de concediere.
4. "Obiectivele de performanta fac obiectul negocierii colective, fiind stabilite, pe categorii de salariati, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, dupa caz. Indeplinirea obiectivelor de performanta constituie conditii de majorare a salariului sau de promovare in cariera. Neatingerea obiectivelor de performanta nu poate constitui motiv de concediere pentru necorespundere profesionala, in baza art. 61 lit. d).", se arata in proiectul de modificare propus de BNS.
5. De asemenea, documentul urmareste instituirea de noi reguli care sa corecteze actuala situatia din Romania, in numeroase cazuri, selectia persoanlului efectuandu-se pe criterii ce tin de afinitati, grad de rudenie si chiar pe criterii oneroase.
6. Conform lui Alexandru Athanasiu, se solicita si modificarea termenului de 45 de zile prevazut in acest moment pentru reincadrarea angajatilor in cazul unei concedieri colective, cu mentiunea ca aceasta perioada a fost redusa de la 9 luni iar in Franta este de un an.
In mod concret, o firma care a avut probleme, nu are cum sa isi revina in 45 de zile. Asadar, daca acest lucru nu se intampla, firma nu mai este obligata sa ii angajeze pe fostii salariati.
7. Proiectul urmareste si modificarea situatiei agentului de munca temporara, cu solicitare ca incheierea contractului de munca temporara sa fie pe durata nedeterminata si salariul obtinut de angajatul temporar pentru fiecare proiect sa nu fie mai prejos de cel obtinut de salariatul utilizatorului, care realizeaza aceeasi activitate sau una similara cu cea prestata de salariatul temporar.
8. Proiectul de lege vizeaza si modificari in ceea ce priveste salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. Acesta ar umra sa fie raportat la cuantumul salariului mediu net la nivel national.
9. Se vizeaza modificari in cadrul prevederilor referitoare la dialogul social. In mod concret, se va acorda somerilor si pensionarilor posibilitatea de a adera la sindicatele constituite.
10. Proiectul urmareste si extinderea interdictiei de concediere a reprezentantilor alesi in organele de conducere ale sindicatelor si a reprezentantilor salariatilor pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate si pe o perioada de 2 ani de la incetarea mandatului.
11. Proiectul solicita modificarea Codului muncii in sensul introducerii unor elemente de distinctie intre conflict de drepturi si conflict de interese, precum si introducerea unei obligatii asupra instantei, in vederea incercari de a solutiona conflictul de drepturi prin impacarea partilor.
sursa: Mediafax