- Angajatorii doresc o modificare a actualului Cod al Muncii care sa le permita desfacerea unilaterala a contractului de munca, in cazul angajatilor-problema
- Departamentul specializat in dreptul muncii al Schoenherr si Asociatii a initiat un proiect de modificare a prevederilor Codului Muncii care sa confere angajatorilor posibilitatea reala de a inceta contractele de munca independent de culpa angajatilor.
‘Marii investitori straini, in general, companii multinationale care ne sunt clienti, ne-au solicitat solutii pentru concedierea salariatilor-problema si situatii din motive neimputabile salariatului cand prevederile Codului Muncii sunt inoperante. Propunerea echipei specializate din cadrul Schoenherr consta in modificarea cadrului legal pentru a-i permite angajatorului sa procedeze la incetarea efectiva si rapida a relatiilor de munca prin denuntarea unilaterala a contractului, insotita de preaviz si un pachet compensatoriu prestabilit’, a spus Carmen Ştirbu, senior associate Schoenherr.
Concret, este vorba despre acordarea unui preaviz indelungat/extins, de exemplu de doua-sase luni – in functie de vechime, la care se adauga un pachet compensatoriu de doua-sase salarii – tot in functie de vechime, insotite de mentinerea indemnizatiei de somaj.
Modificarea Codului Muncii ofera angajatului o protectie sociala sporita, acordand in acelasi timp angajatorului suficienta flexibilitate pentru a se putea adapta realitatilor economice curente, apreciaza reprezentantii Schoenherr.
Potrivit noului proiect, persoanele concediate in temeiul art. 65 alin. (1) lit. (b) beneficiaza de dreptul la un preaviz stabilit in functie de vechimea in munca a acestora in cadrul angajatorului din luna anterioara comunicarii notificarii de preaviz, dupa cum urmeaza:
a) minim [60 de zile calendaristice] pentru o vechime sub 3 ani; Orele suplimentare si munca in zi de repaus Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
b) minim [120 de zile calendaristice] pentru o vechime intre 3 si 10 ani;
c) minim [150 de zile calendaristice] pentru o vechime intre 10 si 25 ani;
d) minim [180 de zile calendaristice] pentru o vechime de peste 25 ani.
Proiectul stabileste ca la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, se vor acorda acestuia, in afara drepturilor cuvenite la zi, o compensatie dupa cum urmeaza:a. in cazul persoanelor concediate in temeiul art. 65 alin. (1) lit. (a) – cel putin un salariu lunar;b. in cazul persoanelor concediate in temeiul art. 65 alin. (1) lit. (b) – compensatia se stabileste in functie de vechimea in munca a acestora in cadrul angajatorului din luna anterioara incetarii contractului individual de munca, dupa cum urmeaza:
- minim [2] salarii lunare pentru o vechime sub 3 ani;
- minim [4] salarii lunare pentru o vechime intre 3 si 10 ani;
- minim [5] salarii lunare pentru o vechime intre 10 si 25 ani;
- minim [6] salarii lunare pentru o vechime de peste 25 ani.
Astfel, potrivit noului proiect, persoanele concediate in temeiul art. 65 alin. (1) lit. (b) beneficiaza de dreptul la un preaviz stabilit in functie de vechimea in munca a acestora in cadrul angajatorului din luna anterioara comunicarii notificarii de preaviz, dupa cum urmeaza:
a) minim 60 de zile calendaristice pentru o vechime sub 3 ani;
b) minim 120 de zile calendaristice pentru o vechime intre 3 si 10 ani;
c) minim 150 de zile calendaristice pentru o vechime intre 10 si 25 ani;
d) minim 180 de zile calendaristice pentru o vechime de peste 25 ani.
Proiectul stabileste ca la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, se vor acorda acestuia, in afara drepturilor cuvenite la zi, o compensatie dupa cum urmeaza:
a. in cazul persoanelor concediate in temeiul art. 65 alin. (1) lit. (a) – cel putin un salariu lunar;
b. in cazul persoanelor concediate in temeiul art. 65 alin. (1) lit. (b) – compensatia se stabileste in functie de vechimea in munca a acestora in cadrul angajatorului din luna anterioara incetarii contractului individual de munca, dupa cum urmeaza:
- minim 2 salarii lunare pentru o vechime sub 3 ani;
- minim 4 salarii lunare pentru o vechime intre 3 si 10 ani;
- minim 5 salarii lunare pentru o vechime intre 10 si 25 ani;
- minim 6 salarii lunare pentru o vechime de peste 25 ani.
Pentru angajator, avantajele ar consta in incetarea imediata a contractului si fara motivarea deciziei, risc minim de a pierde in instanta de judecata si posibilitatea de a inceta oricand orice contract la costuri prestabilite.
“O modalitate eleganta de a parasi o companie, cum este cea prezentata, este si in favoarea angajatului care va pleca bine recompensat si isi va putea reorienta energia catre ceva pozitiv in loc sa stea pe loc si sa sufere. La randul sau, organizatia nu pastreaza pe cineva care este demotivat, care stie ca i se va desface contractul de munca si care nu mai poate sa suporte ceea ce i se intampla”, a declarat Adriana Paun, Founder & CEO al companiei belgiene de resurse umane Top Executive Agency din Bruxelles.
Ea a apreciat ca posibilitatea angajatorului de a desface in mod unilateral contractul de munca schimba fundamental relatiile dintre angajat si angajator.
‘Salariatul este mult mai liber, el stie ca nu i se va inscena ceva si ca nu va trece printr-o procedura neplacuta pentru a fi concediat. Ştie ca i se va desface contractul de munca si ca isi va primi drepturile sale, iar aparenta de abuz a angajatorului dispare datorita pachetului compensatoriu generos. De altfel, nici un angajator nu na concedia un salariat de care are cu adevarat nevoie’, a subliniat Adriana Paun.
La randul sau, directorul de resurse umane al companiei CEVA Logistics, Luminita Borisov, a apreciat ca ‘in momentul de fata, in mod frecvent, angajatorii din Romania sunt in imposibilitate de a renunta la angajatii care nu performeaza sau care nu se mai potrivesc cerintelor actuale. Or, succesul in momentul de fata cere randament maxim si coeziunea organizatiei’.
De asemenea, Luminta Borisov a mai spus ca firmele vor accepta sa plateasca, de pilda, sase salarii compensatorii, pentru ca ‘decat sa tina un angajat care nu da randament timp de sase luni, mai bine ii da banii si aduce pe altcineva care da rezultate’.
Sursa Financiarul.ro 26/03/2010