Urmeaza sa stabilim in ce masura, in situatia in care Directorul General al companiei doreste sa isi inceteze activitatea, aceasta poate inceta si prin acordul partilor sau este obligatoriu ca acesta sa isi depuna demisia, cu termen de preaviz de 45 de zile lucratoare. Astfel, vom vedea cine va semna documentul prin care instiinteaza asupra incetarii CIM, avand in vedere ca nu exista o alta functie ierarhica superioara, ci doar AGA.
Raspuns:
Incetarea contractului individual de munca poate interveni intr-unul din cazurile prevazute de Codul muncii . Potrivit art. 55 din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
In speta, contractul individual de munca incheiat cu Directorul General poate inceta atat prin acordul partilor la data convenita de acestea, cat si prin demisie. In ceea ce priveste termenul de preaviz in cazul demisiei, acesta este stabilit in art. 81 alin. (4) din Codul muncii , republicat, potrivit caruia termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
O societate comerciala dispune de organe de deliberare si decizie (adunarea asociatilor), organe de administrare (consiliul de administrare, directoratul, consiliul de supraveghere) si organe de control a gestiunii societatii (cenzorii sau auditorii financiari).
Functia de director general se exercita in baza unui contract individual de munca la acele forme de societate unde legea nu interzice incheierea unui contract individual de munca cu societatea pentru exercitarea functiei de director general, asa cum este cazul societatii cu raspundere limitata.
Daca in speta directorul general este angajat intr-o societate comerciala cu raspundere limitata (SRL), atunci, potrivit art. 197 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
Administratorul societatii este organul statutar care exprima si duce la indeplinire vointa juridica a societatii, astfel incat in speta apreciem ca acesta are competenta de a emite decizia de incetare a CIM.