Editorial, 17.12.2008 - Gabriela Chirazof
Emiterea unei decizii de concediere necesita multa atentie in intocmirea ei, pentru ca jurisprudenta a demonstrat ca este foarte usor sa pierzi ca angajator in fata salariatului care decide sa conteste in instanta decizia emisa.
De aceea , trebuie sa fiti atenti ca decizia de concediere sa contina:
- motivele care determina concedierea;
- durata preavizului;
- in cazul concedierilor colective, criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
- in cazul concedierii pentru inaptitudine fizica si/sau psihica a salariatului (art. 61 lit. c din Codul muncii) sau a concedierii pentru necorespundere profesionala (art. 61 lit. d din Codul muncii) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant;
- termenul in care se poate contesta decizia si instanta competenta.
Portal Codul Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
In privinta motivarii deciziei de concediere, aceasta se va motiva atat in fapt, cat si in drept.
Potrivit art. 73 alin. (1) din Codul muncii, au dreptul la preaviz de cel putin 15 zile lucratoare persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), art. 65 si art. 66 din cod.
Ca exceptie, in cazul in care salariatul se afla in perioada de proba si este concediat pentru necorespundere profesionala in temeiul art. 61 lit. d din Codul muncii, acesta nu beneficiaza de preaviz.
Contractul colectiv unic la nivel national pe anii 2007-2010 acorda in cazul concedierii un termen de preaviz mai mare decat cel prevazut de art. 73 alin. (1) din Codul muncii, de aceea in temeiul art. 11 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, aveti obligatia de a acorda in calitate de angajatori preavizul de 20 de zile lucratoare.
In ceea ce priveste stabilirea ordinii de prioritati la concediere, atragem atentia asupra existentei unei astfel de prioritati reglementata in art. 81 din CCMUN pe anii 2007-2010.
In privinta locurilor de munca vacante din unitate, ca angajator veti comunica fiecarui salariat in parte pe cele compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii. Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea listei locurilor de munca vacante pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
Decizia de concediere poate fi contestata de salariat in termen de 30 de zile de la comunicare la tribunalul in a carui raza teritoriala salariatul isi are domiciliul sau resedinta, dupa caz.
_____________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
_____________________________________________________________________