Editorial, 11.05.2009 - Gabriela Chirazof
Una dintre realitatile cele mai neplacute cu care se confrunta un angajator este concedierea unuia sau mai multor angajati. Concedierea nu este niciodata usoara. Si totusi, sunteti nevoit sa concediati. Stiti cum trebuie sa procedati? Aveti obligatia de a oferi salariatilor vizati de concediere alte locuri de munca disponibile in firma?
Potrivit dispozitiilor art. 64 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate daca dispune concedierea in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat ori in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat, precum si in situatia in care, contractul individual de munca inceteaza de drept ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate.
In situatia in care nu dispune de locuri de munca vacante, angajatorul are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Dupa cum observam, Codul muncii omite sa instituie in sarcina angajatorului obligatia propunerii unor locuri de munca vacante salariatilor vizati de concediere colectiva.
Aceasta nu insemna ca suntem absolviti de o astfel de obligatie, deoarece Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede o astfel de obligatie pe care trebuie sa o aveti in vedere in situatia in care au fost decise concedieri colective la nivelul firmei.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Astfel, conform 80 alin. (1) din CCMUN pe anii 2007-2010, “in situatia in care disponibilizarile de personal nu pot fi evitate, conducerea unitatii va comunica in scris fiecarui salariat al carui post urmeaza a fi desfiintat daca i se ofera sau nu un alt loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de recalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi unitate.”
Doar dupa aceasta comunicare adresata fiecarui salariat vizat de disponibilizare si numai in cazul in care salariatilor nu li se pot oferi alte locuri de munca ori acestia refuza locul de munca oferit sau cuprinderea intr-o forma de recalificare, conducerea unitatii va putea demara concedierea acestora.
____________________________________________________________________
Cu CD-ul Concedierea perfect legala aveti, pe loc, solutii 100% corecte pentru orice problema legata de concediere (comentariile, recomandarile si sfaturile va sunt oferite de catre specialisti cu experienta in dreptul muncii si de catre experti in litigii de munca). Concediere: 100 de studii de caz + modele si formulare utile + procedura legala
____________________________________________________________________