Concediere individuala si concediu de odihna in perioada de preaviz. Obligatiile de plata ale angajatorului

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
11 August 2021
11 August 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediere individualaconcediu de odihnapreaviz concediere concediu
Concediere individuala si concediu de odihna in perioada de preaviz. Obligatiile de plata ale angajatorului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„Un angajat urmeaza sa fie concediat in baza art. 65 din Codul muncii, cu perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (concediere individuala). In aceasta perioada salariatul nu s-a prezentat la serviciu. Ce obligatii financiare are angajatorul pentru aceasta perioada de preaviz in care salariatul nu s-a prezentat la program? Pot fi inlocuite absentele de la program din perioada preavizului cu zile de concediu ramas neefectuat?”
 
Raspunsul specialistului:
 
In perioada de preaviz, contractul individual de munca continua sa isi produca efectele, astfel incat, ar trebui ca salariatul sa poata efectua concediul de odihna in aceasta perioada.
 
Insa, tinand cont de practica unora dintre instantele de judecata consideram ca efectuarea concediului de odihna in perioada de preaviz determina riscul anularii deciziei de concediere daca salariatul ar formula contestatie.
 
Spre exemplu, in anul 2016, Curtea de Apel Ploiesti a anulat o decizie de concediere pe motiv ca salariatul a efectuat concediul de odihna in perioada de preaviz. Motivul anularii deciziei a fost acela ca preavizul si concediul de odihna au scopuri diferite si nu se pot suprapune.
 
Astfel, a aratat Curtea de Apel Ploiesti ca efectuarea concediului de odihna are ca ratiune refacerea, regenerarea capacitatii de munca a salariatului, perioada in care nu se poate prezuma ca acesta are disponibilitatea necesara identificarii unui nou loc de munca, in caz contrar, ajungandu-se la negarea scopului pentru care a fost instituit dreptul la concediul de odihna, precum si la eludarea scopului avut in vedere de legiuitor in acordarea preavizului.
 
Astfel, nu recomandam efectuarea concediului de odihna in perioada de preaviz pentru ca angajatorul sa nu riste anularea deciziei de concediere.
 
Daca salariatul absenteaza pe durata preavizului si nu se cunosc cauzele absentei, salariatul va fi convocat la cercetare disciplinara prealabila pentru absente nemotivate.
 
Totodata, conform art. 146 alin. (3) din Codul muncii, in cazul incetarii contractului individual de munca, concediul de odihna neefectuat poate fi compensat.
 
Asadar, la incetarea contractului individual de munca este permisa compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat.
 
Daca prin obligatii financiare va referiti la plati compensatorii, mentionam ca nu exista o prevedere legala care sa stabileasca obligatia angajatorului de a acorda plati compensatorii salariatilor. Astfel, indiferent de modalitatea de incetare a contractului individual de munca, angajatorul nu are obligatia legala de a acorda salariatilor plati compensatorii.
 
Conform art. 67 din Codul muncii, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil. Aceasta prevedere legala stabileste posibilitatea, nu obligatia angajatorului de a acorda plati compensatorii salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor. Obligatia angajatorului de a plati plati compensatorii se stabileste contractual.
 
Astfel, angajatorul si salariatii pot sa hotarasca acordarea unor plati compensatorii.
 
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]