Preavizul este intervalul de timp in care trebuie comunicata celeilalte parti intentia de a inceta contractul individual de munca.
Pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Va prezentam in continuare un model de preaviz pentru concediere colectiva: Angajator ..............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../..................
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ................................................
PREAVIZ CONCEDIERE COLECTIVA
Preaviz nr. …………..
din data de……………
Avand in vedere Raportul/Referatul nr. ….. / …………….., cu privire la………………….,
In temeiul dispozitiilor art. 75 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, si potrivit prevederilor Regulamentului intern al …………………………. ;
Presedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul ……………………… , numit prin ………………………. nr. …/ ……. a ………………………;
DECIDE:
Art. 1. – Incepand cu data de ………………………, d-nei/d-lui ……………………, avand functia de ………………………in cadrul ……………………… i se acorda un preaviz de …….. zile, in perioada………-……….. .
In perioada preavizului, salariatului/ei i se acorda dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.
Art. 2. – (1) La implinirea termenului de preaviz, urmeaza sa fie emisa decizie de concediere a salariatului/ei, incetarea contractului individual de munca inregistrat cu nr. ……./……………., fiind din initiativa angajatorului, pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, ca urmare a concedierii colective.
(2) Motivele de fapt al concedierii colective sunt urmatoarele: ……………………… .
(3) Criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere sunt urmatoarele:
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… .
(4) Lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64 din Codul muncii, sunt prezentate in Anexa prezentei.
(5) Potrivit dispozitiilor art. 69 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat, in perioada ……………………. au avut loc consultari, pentru a permite sindicatului/reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri si au fost furnizate toate informatiile relevante, prin Notificarea si convocarea inregistrata cu nr. ….. /….., anexata in copie la prezenta Notificare.
(6) In temeiul dispozitiilor art. 70 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat, s-au transmis notificarile inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca si sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
Art. 3. – Motivul de drept al concedierii colective il constituie art. 75 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.
Art. 4. – (1) Compartimentele
Resurse Umane si Contabilitate vor aduce la indeplinire prevederile preavizului.
(2) Prezentul preaviz isi produce efectele de la data comunicarii sale.
REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR,
……………………………………….
Data comunicarii: …………………….
Semnatura de luare la cunostinta a salariatului: ……………………….
Acest model de preaviz pentru concediere individuala reprezinta un extras din Cartea Verde a Legislatiei Muncii>>> Cititi si Model Preaviz Concediere Individuala
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<