SSM: Sa intelegem notiunea de stres la locul de munca

stres la locul de muncastresssmriscuri profesionalestres la munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Stresul este o stare perceputa ca negativa de un grup de angajati, insotita de disconfort sau de disfunctionalitati la nivel fizic, psihic si/sau social, stare care este consecinta faptului ca angajatii nu sunt in masura sa raspunda exigentelor si asteptarilor ce le sunt impuse de situatia lor la locul de munca (Conventia 72 a Organizatiei Mondiale a Sanatatii – OMS).

In trecut, stresul a fost considerat boala managerilor.

In prezent, toata lumea poate fi stresata din cauza activitatii depuse, atat angajatii care efectueaza o munca de rutina, cat si aceia care nu au un cuvant de spus in ceea ce priveste munca lor.

Epuizarea poate fi fizica si/sau psihica, amandoua ducand la imbolnavire.

Epuizarea fizica este primul stadiu al stresului, in care situatiile tensionate duc la probleme fizice, cum ar fi: dureri de cap, dureri de spate, ameteli, palpitatii, probleme de digestie.

Daca nu se face nimic pentru combaterea acestor neplaceri, evolutia starii fizice conduce la oboseala cronica sau surmenaj. Angajatul isi pierde capacitatea de munca si risca sa fie disponibilizatpentru absente de lunga durata.

Multi angajati bolnavi ca urmare a surmenajului merg totusi la lucru de teama consecintelor pe care le-ar avea lipsa lor. Astfel ei rezolva pe moment problema, dar pe termen lung consecintele sunt foarte grave.

Epuizarea psihica se manifesta sub forma unei oboseli la nivel emotional si se intalneste in special la cei a caror activitate presupune contact permanent cu oamenii, cum sunt: profesorii, functionarii publici, medicii, lucratorii din domeniul bancar, lucratorii din domeniul asigurarilor, lucratorii sociali, consilierii etc.

Angajatii epuizati psihic simt ca nu mai sunt capabili sa presteze acest gen de munca, dar nu pot face o schimbare in viata lor de pe o zi pe alta, mai ales daca simt ca datoria fata de altii este mai mare decat datoria fata de propria lor persoana.

Stresul reprezinta o provocare pe care angajatorii si managerii trebuie sa o adreseze cu maxima atentie si eforturi consecvente. Efectele stresului la locul de munca se vad si pot cauza pierderea angajatilor, scaderea performantelor acestora, cu efecte directe asupra culturii organizationale, imaginii companiei si cifrei de afaceri.


Sursa: Ghidul Managerul HR


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stres la locul de muncastresssmriscuri profesionalestres la munca

Data aparitiei: 21 Octombrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

SSM: Sa intelegem notiunea de stres la locul de munca Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]