In urmatoarele 3 luni, 13% dintre companii vor face restructurari, anunta Ziarul Financiar. Astfel, in mod concret, numai 1 din 7 angajatori are de gand sa recruteze angajati, in timp ce 1 din 7 angajati (pondere similara) are de gand sa reduca din numarul de salariati din companie.
Acesta este rezultatul celui mai recent studiu realizat de ManPowerGroup Romania.
Asadar, cu toate ca nu se anunta scaderi pe piata muncii in perioada octombrie-decembrie fata de trimestrul trecut al anului 2014, managerii care au de gand sa aduca noii angajati in companii au scazut cu 7%.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
„In ansamblu, se observa aceeasi abordare calculata si echilibrata in privinta angajarilor, insa fluctuatiile intentiilor de angajare la nivel de sector de activitate sau de regiune s-au intensificat. Incetinirea ritmului de angajare este caracteristica perioadei de final de an, dar poate sa indice si o lipsa de certitudine a angajatorilor cu privire la orizontul pe termen lung. Cert este ca semnalele pozitive pe care le-am primit pe parcursul ultimelor trei trimestre sunt acum mai putin omogene“, precizeaza Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania, citat de Ziarul Financiar.
Asadar, conform rezultatelor, avem urmatoarele situatii:
- 13% preconizeaza planuri de restructurare
- 14% vor face angajari in urmatoarele luni
- 69% nu preconizeaza ca efectivele de salariati se vor schimba in urmatoarea perioada de timp, cu previziune de angajare pentru lunile octombrie-decembrie de +9%.
Cu alte cuvinte, vestile nu sunt chiar asa de sumbre. Avem totusi o rata buna de deschidere catre noi angajari, semn pozitiv pentru cei care isi cauta locuri de munca.
„Piata fortei de munca isi gaseste treptat echilibrul la un nivel moderat si este din ce in ce mai clar ca opinia angajatorilor despre posibilitatile lor de crestere viitoare nu le permite sa se lanseze in planuri de angajare mai ambitioase. Aceasta situatie ridica problema modului in care aceasta incredere poate fi sustinuta si incurajata pentru a stimula crearea mai multor locuri de munca decat piata este capabila sa genereze organic in conditiile actuale“, declara Valentin Petrof, citat de ZF.ro.
Daca doriti sa vedeti si cat de optimiste sunt pietele de munca din alte tari, iata cateva informatii interesante:
Polonia +6%
Marea Britanie +6%
Germania +5%
Bulgaria +3%
Romania +9%
Aceastra este previziunea neta de angajare, de +9% in Romania, mai mare decat in alte tari, insa mai mica decat era in trimestrul 4 alk anului 2013. Nu intram in panica atat timp cat lucrurile sunt pe plus, nu-i asa?
Mult succes la recrutari!