De ce e important sa inveti sa spui "NU!" atunci cand ti se cere prea mult la munca

cerere de demisiesalariulegislatie telemuncamotivarea angajatilorcodul muncii
De ce e important sa inveti sa spui
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La debutul pandemiei, trei din zece romani lucrau de acasa, pentru ca in 2021 aceste cifre sa se schimbe in mod radical. Pana si profesorii s-au adaptat telemuncii, dar medicii, personalul MAI, MaPN, din institutii publice, precum si muncitorii din constructii, coletarie, firme de productie etc. sunt printre cei pentru care munca remote este practic imposibila. Potrivit unui studiu realizat de una dintre cele mai mari companii producatoare de echipamente de retele informatice din lume, chiar si dupa eradicarea pandemiei, aproximativ noua romani din zece vor dori sa opteze pentru munca de acasa, asadar in nici macar un an, adaptabilitatea la telemunca e mai mult decat suprinzatoare. 

 

Desi nu este o regula generala, ba chiar o situatie de exceptie si minoritara, in conditiile in care un milion de roman si-au pierdut in pandemie locurile de munca, unii angajatii au inceput sa fie supusi unor abuzuri de catre superiori. Pe mai multe forumuri si grupuri de discutii sunt semnalate astfel de cazuri, iar explicatia este una simpla. Unde ar putea pleca un angajat in acest context socio-economic delicat, cand piata muncii e mai degraba blocata, iar multi sunt trimisi in somaj tehnic, concediu fara plata sau chiar dati afara, din cauza restructurarilor de post (desfiintarea unei anumite pozitii).

 

Daca inca nu stii asta, inca de acum trei ani exista un cadru legislativ pentru telemunca, iar tu ca angajat ai multe drepturi. In acest articol, iti vom prezenta cateva dintre acestea, precum si solutiile pe care le ai in cazul in care ceea ce faci a ajuns o forma permanenta de stres si de nemultumire.

Modificarea unilaterala a contractului

Daca, la un moment dat, sarcinile tale cresc semnificativ, iar totul este perceput ca o normalitate de catre angajator, e timpul să ai o discutie cu el si sa-i explici situatia, pregatindu-ti mai multe argumente, inclusiv cele ce tin de legislatie.

Cadrul legislativ

Daca ti se spune ca totul este trecut mai nou intr-un contract pe care nu iti mai ramane decat sa il semnezi, nu te lasa presat sau constrans de acest lucru. Modificarea unilaterala a contractului poate interveni doar atunci cand este instituita starea de urgenta, cum a fost trecerea de la munca de birou la cea online, pentru protejarea personalului si eliminarea riscului de contaminare. In rest, acest lucru ar putea fi posibil doar intr-una dintre urmatoarele situatii: delegarea salariatului; detasarea salariatului; in caz de forta majora; cu titlu de sanctiune disciplinara; ca masura de protectie a salariatului.

Drepturi si solutii

Daca nu te afli in acest context, fie refuzi semnarea noului contract si il declari nul, fie ceri un act aditional la contractul individual de munca si un salariu semnificativ mai mare, iar daca aceste pretentii sunt considerate aberante, nu trebuie sa te lasi constransa de nimic si poti depune o  cerere de demisie. Daca esti indispensabil, vei obtine ceea ce vrei, daca nu, trebuie sa privesti cu optimism totul, sa privesti dincolo de orice statistica si sa ai incredere ca vei gasi altceva.

Micsorarea salariului

Daca nu esti pusa in situatia mentionata mai sus, insa esti informat de manager ca salariul tau va fi semnificativ redus,  informandu-te ca, in cazul unui refuz, inceteaza contractul de munca, nu trebuie sa te lasi intimidat. Este, din pacate, o practica tot mai frecventa in Romania, iar sefii profita de faptul ca angajatii nu sunt informati asupra drepturilor lor. Refuzul unui salariu mai mic nu este in niciun caz un motiv justificat de concediere, ba chiar atrage o serie de sanctiuni. Daca mergi pana in panzele albe, in instanta sau la ITM, vei castiga procesul si fostul angajator trebuie sa-ti furnizeze toti banii drept salariu din perioada respectiva. De asemenea, vei putea reveni la munca.

Nu uita ca daca iti cunosti drepturile, citesti cu atentie Codul Muncii si iti faci munca in mod eficient, orice abuz asupra ta va fi sanctionat si vei avea castig de cauza.


 

Sursa foto: pexels.com

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cerere de demisiesalariulegislatie telemuncamotivarea angajatilorcodul muncii

Data aparitiei: 25 Ianuarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

De ce e important sa inveti sa spui "NU!" atunci cand ti se cere prea mult la munca Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]