Codul muncii se modifica: salariatii protejati in caz de concediere colectiva

15 Martie 2013
15 Martie 2013
Angajare si Concediereconcedieri colectivesalariatiprotectia socialalegea 53/2002
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Va informam ca Ministerul Economiei a lansat spre dezbatere Ordonanta de Urgenta privind aplicarea in perioada 2013-2018 a masurilor instituite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.116/2006 privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si a societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale, cu modificari si completari.

Scopul proiectului este acela de a reglementa masurile de protectie sociala de care beneficiaza persoanele disponibilizate prin concedieri colective in baza programelor de restructurare si reorganizare a societatilor, aprobate de autoritatea publica implicata.

Potrivit propunerii de OUG, operatorii economici care pot efectua concedieri colective, precum si numarul de salariati ce urmeaza sa fie disponibilizati se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, numai in conditiile in care exista programe de restructurare sau reorganizare aprobate conform legii si concedierea colectiva nu depaseste termenul de 31 decembrie 2018.

Programele de restructurare si reorganizare vor cuprinde in mod obligatoriu atat numarul total de salariati existent, motivele care determina restructurarea si reorganizarea ori numai restructurarea sau reorganizarea, numarul de salariati necesar pentru desfasurarea activitatii, dar si numarul de salariati care vor fi afectati de concedieri colective si data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile colective.

Concedierea colectiva se face in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a hotararii Guvernului. Daca restructurarea si reorganizarea ori numai restructurarea sau reorganizarea se desfasoara in etape, aceasta prevedere se aplica pentru concedierea colectiva efectuata in prima etapa, urmand ca pentru celelalte etape concedierea colectiva sa se efectueze in termen de 90 de zile de la data stabilita prn programele de restructurare.

Masurile sunt luate din necesitatea reorganizarii activitatii societatilor comerciale si de asemenea in vedere stabilirii unui pret competitiv al energiei electrice si termice, care presupune disponibilizarea unui numar de salariati care vor beneficia de prevederile sale.

Sursa: Ministerul Economiei


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]