Romania si Israel au semnat un protocol care va facilita trimiterea in Israel de munictori din Romania. Acestia trebuie sa fie muncitori calificati si vor efectua lucrari temporare in domeniul constructiiilor. Prin intermediul acestui protocol, se doreste stoparea practicilor si costurilor ilegale de recrutare si de angajare a fortei de munca in Israle, precum si stoparea traficului de fiinte umane, prin intermediul masurilor de asigurare a unor proceduri legale, corecte si bine informate, arata un comunicat de presa emis miercuri de catre Ministerul Muncii.
"Cetatenii romani care doresc sa se angajeze in urma protocolului semnat ieri la Ierusalim vor fi selectati din baza de date a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, constituita in acest scop." se arata in cadrul comunicatului.
Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca muncitorii care doresc sa isi gaseasca un loc de lucru in Israel:
- sa nu fi lucrat anterior in Israel
- sa nu aiba rude de gradul I, cu exceptia fratilor, care lucreaza deja in aceasta tara
- sa nu aiba cazier
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
- sa fie apti psihic si fizic de munca intensa in aer liber, in conditiile climatice specifice Israelului, incluzand munca la inaltime si manipularea de greutati
- sa nu sufere de anumite boli cronice
"Odata ajunsi acolo, muncitorii selectati vor primi o viza si un permis de munca care sa le permita sederea pe teritoriul israelian ca lucratori straini temporari, cu interdictia de a desfasura alte activitati lucrative platite sau in alt domeniu decat cel al constructiilor." se mai precizeaza in comunicatul de presa emis de Ministerul Muncii.
Iata care sunt specialitatile cautate pentru munca in Israel:
1. lucrari de constructii – cofraje de cladiri industriale, cofraje din lemn, capacitatea de citire a planurilor de constructie fiind obligatorie;
2. metalurgie, capacitatea de citire a planurilor de constructie obligatorie;
3. lucrari de aplicare a gresiei si a faiantei;
4. lucrari de tencuire;
5. orice alta specializare sau calificare convenita de autoritatile competente.
"Conform protocolului, autoritatile din cele doua state vor coopera pentru a permite intoarcerea rapida si efectiva in Romania a oricaror lucratori temporari romani care stau ilegal in Israel. Acestea vor face schimb de informatii relevante cu privire la legislatie si proceduri in ceea ce priveste relatiile de munca si infractiunile, precum si despre intrarea, sederea, angajarea, obligatiile angajatorilor si plecarea lucratorilor straini.
Protocolul a fost incheiat pentru o perioada de un an, cu posibilitatea de prelungire pentru perioade suplimentare de cate un an.", mai informeaza comunicatul de presa emis de Ministerul Muncii.
sursa: Ministerul Muncii