Telemunca din Turcia. Cum se poate incheia CIM? Cum se vor plati contributiile sociale?

telemunca 2023contract individual de munca fara clauza de telemuncalegea nr.81/2018
Telemunca din Turcia. Cum se poate incheia CIM? Cum se vor plati contributiile sociale?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Administratorul societatii X srl ( societate romaneasca ), doreste sa fie angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata. Este cetatean cu dubla cetatenie: bulgara si turca. Deci poate fi considerat cetatean UE. El locuieste in Istanbul, Turcia, acolo are si resedinta fiscala. Se doreste ca angajarea, sa fie cu act aditional de telemunca, adica nu doreste sa vina sa lucreze din Romania. Activitatea dansului sa fie online (sedinte, intalniri cu parteneri, discutii contracte, negociri, etc.) Se poate face o astfel de angajare? Cum se procedeaza?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Daca salariatul presteaza activitate folosind tehnologia informatiei este posibila prestarea actvitatii in regim de telemunca prin incheierea unui contract individual de munca cu clauza de telemunca, in baza Legii 81/2018 in care se vor mentiona toate clauzele reglementate la art. 5 alin. (2) din acest act normativ si in plus se va reglementa si locul muncii in Turcia.
 
Daca exista deja un contract individual de munca fara clauza de telemunca se va incheia act aditional la contractul individual de munca prin care se va modifica tipul de contract individual de munca in contract individual de munca cu clauza de telemunca. In acest caz clauzele reglementate la art. 5 alin. (2) din acest act normativ si locul muncii in Turcia se vor reglementa in actul aditional.
 
Din punct de vedere al securitatii sociale sunt aplicabile dispozitiile Acordului din 6 iulie 1999 intre Romania si Republica Turcia in domeniul securitatii sociale ratificat de Romania prin Legea  551 din 14 octombrie 2002 in care la art. 7 lit. a) se  prevede astfel:
 
Daca prezentul acord nu prevede altfel:
 
a) persoana care desfasoara o activitate remunerata pe teritoriul unei parti contractante este supusa numai legislatiei acestei parti, chiar daca are domiciliul pe teritoriul celeilalte parti sau daca angajatorul are domiciliul ori sediul pe teritoriul celeilalte parti contractante;
 
Asadar, pentru veniturile salariale platite salariatului  in perioada in care acesta presteaza activitate in Turcia se datoreaza contributii sociale in Turcia.  
Conform art. 8 alin. 1 din Acordul mentionat, persoana angajata pe teritoriul unei parti contractante, detasata de angajatorul sau pentru a desfasura o anumita activitate pe teritoriul celeilalte parti contractante, va continua sa fie supusa legislatiei primei parti contractante pentru o perioada care sa nu depaseasca 24 de luni, cu conditia ca aceasta sa isi mentina statutul de angajat la acelasi angajator.
 
In conformitate cu prevederile art. 7 din Aranjamentul administrativ pentru aplicarea Acordului dintre Romania si Republica Turcia in domeniul securitatii sociale, semnat la Ankara la 6 iulie 1999 aprobat prin HG 1311/2003 institutia competenta a unei parti contractante va elibera un formular in care se va specifica faptul ca un angajat sau un lucrator independent ramane supus legislatiei acestei parti contractante pentru perioada mentionata in formular.
 
Astfel, regula stabilita de Acordul mai sus mentionat este aceea ca angajatorul plateste contributiile sociale in Turcia si doar in situatia in care obtine formularul mentionat de Aranjament poate sa plateasca contributiile sociale in Romania in perioada inscrisa in formular.  Formularul se obtine de la Casa Nationala de Pensii Publice.
 
Prin urmare, daca angajatorul nu obtine formularul in cauza, trebuie sa se intereseze in Turcia cu privire la contributiile sociale ce trebuiesc platite si modalitatea de declarare a acestora.
 
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
telemunca 2023contract individual de munca fara clauza de telemuncalegea nr.81/2018

Data aparitiei: 19 Octombrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Telemunca din Turcia. Cum se poate incheia CIM? Cum se vor plati contributiile sociale? Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]