Asadar, un studiu arata ca doar 19% din 625 de angajatori intervievati din Romania prevad cresteri ale numarului total de angajati, 13% prevad reduceri, iar 66% nu anticipeaza nicio schimbare in ceea ce priveste numarul de angajati, potrivit unui studiu al companiei de resurse umane Manpower.
Asadar, se pare cea mai mare cerere de forta de munca este in vestul tarii, in judete aflate in plina dezvoltare, precum Timis si Arad. La capatul opus al studiului se afla Oltenia, zona cu cea mai slaba oferta de munca.
Daca ar fi sa ne raportam la zonele tarii, cele mai multe angajari in primul trimestru al lui 2017 vor fi facute de companiile din regiunea Vest, in judete precum:Timis, Caras-Severin, Hunedoara si Arad (+22%), Nord-Vest (+16%) si Sud (+16%).
Perspectivele cele mai slabe le au cei care vor sa se angajeze in regiunea Sud-Vest Oltenia, cu nivel al previziunilor nete de -5%.
Studiul a mai relevat si alte informatii utile, legate de domeniile care se afla in acest moment in plina ascensiune. Date fiind acestea, se preconizeaza ca in intervalul ianuarie - martie 2017, numarul total de angajati sa creasca in opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate si in sapte din cele opt regiuni ale tarii.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Portal Codul Muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
In ce industrii si zone de activitate se vor face angajari?
In acest context, se pare ca cine doreste sa se angajeze in industria prelucratoare are cea mai optimista prognoza din toate cele raportate la nivel de sector. Conform studiului previziunea neta de angajare este de +33%, cu 13 puncte procentuale peste nivelul din primul trimestru din 2016.
Intentiile de angajare in sectorul industriei extractive se reduc considerabil, angajatorii raportand un declin de 10, respectiv 7 puncte procentuale. Previziunea neta de angajare din acest sector este de -1%, cea mai slaba raportata din trimestrul al doilea din 2012 pana in prezent.
Conform studiului citat, oportunitatile de angajare ar putea fi favorabile in sectoare precum comertul cu ridicata si cu amanuntul, unde angajatorii raporteaza o previziune neta de angajare de +26%.