Caz practic: Cand poate iesi salariata la pensie pentru limita de varsta?

03 Iulie 2014
03 Iulie 2014
pensiepensiipensii 2014incetare cimpensie la limita de varsta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam situatia unei angajate nascute la data de 01.09.1954, cu vechime totala in munca de 21 de ani si 2 luni.

Cu ajutorul specialistilor, vom stabili, conform Codul muncii, cand poate iesi la pensie pentru limita de varsta, cum se constata incetarea CIM si daca avem nevoie de documente din partea Casei de pensii, documente care sa ateste vechimea:


Atentionam asupra faptului ca CIM inceteaza de drept la data la care se indeplinesc CUMULATIV conditiile de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Prin urmare, in cazul pensionarii pentru limita de varsta, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, legiuitorul neimpunand, ca in celelalte cazuri de pensionare, conditia comunicarii deciziei de pensionare.

Cand discutam despre pensionare la limita de varsta, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie, CIM inceteaza de drept in ziua in care salariatul indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare, SI NU la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta.

Angajatorul trebuie doar sa verifice data la care salariatul indeplineste varsta standard de pensionare si apoi stagiul minim de cotizare ci nu stagiul complet.

Tinand cont de prevederile art. 56 alin. (2) din Codul muncii, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se efectueaza in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Ghid practic anti-amenzi ITM

Asadar, in termen de 5 zile lucratoare de la data la care salariatul a indeplinit conditiile de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, suntem obligati sa intocmim decizia prin care vom constata incetarea de drept a CIM.

Potrivit anexei nr. 5 din Legea 263/2010 angajata nascuta la data de 1 septembrie 1954 se va pensiona la 1 iulie 2014 la varsta de 59 de ani si 10 luni avand un stagiu minim de cotizare de 14 ani si 8 luni.

Ghid Cum sa te pensionezi 2014

Conform art. 4 alin. (1) lit. d) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal), data incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca.

Data incetarii CIM in cazul salariatului care indeplineste conditiile de pensionare la limita de varsta se inregistreaza in registru la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca, respectiv data luarii la cunostinta a indeplinirii cumulative a celor doua conditii, varsta standard si stagiul minim de cotizare.

Control de la ITM privind Revisal


Atentie!
Angajatorul are rolul de a constata si nu de a dispune incetarea CIM, incetare care s-a produs in puterea legii la data la care se indeplinesc cumulativ cele doua conditii.

Dupa data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare, contractul individual de munca nu mai exista. Prin urmare, dupa aceasta data, salariatul poate presta activitate numai daca incheie cu angajatorul un alt contract individual de munca. Altfel, munca este prestata fara incheierea unui contract individual de munca, fapta ce constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor Codului muncii.

Prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.

In concluzie, contractul de munca al salariatei nascuta la data de 1 septembrie 1954 va inceta la data de 1 iulie 2014 fara ca angajatorul sa astepte comunicarea deciziei de pensie.


NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]