"Va rog sa-mi spuneti daca o persoana care se afla in pensie anticipata poate deschide si desfasura activitati in cadrul unui PFA. Este legal, exista o baza legala in acest sens?"
• Tip societate: O.N.G.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: dezvoltare regionala
Raspunsul specialistilor:
Cu privire la cumulul pensiei anticipate conform art. 118 alin. (12) din Legea 263/2010 a sistemului public de pensii, in sistemul public de pensii astfel cum a fost modificat prin Legea 217/2017, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.
Astfel, textul de lege citat nu distinge dupa cum pensionarii beneficiaza de pensie la limita de varsta, anticipata sau de invaliditate astfel incat apreciem ca veniturile din activitati independente realizate in calitate de PFA pot fi cumulate cu pensia anticipata.
Mai mult, conform art. 114 alin.(1) lit. b) din acelasi act normativ, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II;
In consecinta, plata pensiei anticipate se suspenda daca beneficiarul acesteia realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II. Or, persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sunt prevazute la art. 6 pct IV ceea ce intareste convingerea ca, veniturile din activitati independente pot fi cumulate cu pensia anticipata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<