Aproximativ jumatate dintre romani considera ca "altcineva" trebuie sa fie responsabil pentru a le asigura veniturile de care vor avea nevoie la pensionare iar acest "altcineva" trebuie sa fie statul. Acest lucru explica si interesul foarte scazut pentru pensiile private, arata un studiu ING Pensii Private.
"In randul publicului roman exista tendinta evidenta de a «externaliza» responsabilitatea actiunilor necesare pentru a obtine la momentul pensiei un venit adecvat propriilor nevoi. Astfel, unul din doi participanti la studiul ING Pensii Private apreciaza ca «altcineva» este principalul responsabil pentru a le asigura veniturile de care vor avea nevoie dupa pensionare. Acest «altcineva» este reprezentat de stat - 37%, angajatorul - 11% si familia - 3%", a declarat miercuri directorul general ING Pensii Private, Raluca Tintoiu, citata de Mediafax.
Conform studiului efectuat, o buna parte dintre tineri nu stiu ca au pensie privata. O alta pondere dintre respondenti stiu ca au un fond de pensii private insa habar nu aU unde si ce suma de bani au acumulat pana in momentul de fata, cum functioneaza mecanismul pensiilor private, cat se cotizeaza si ce intampla cu aceste sume daca nu vor mai apuca varsta de pensionare.
"Spre exemplu, la ING Pensii, un sfert din cei peste 1,8 milioane de participanti care detin un astfel de produs au fost repartizati aleatoriu de-a lungul timpului. Tendinta este semnificativ mai evidenta in randul tinerilor. Astfel, 22% din participantii repartizati aleatoriu catre fondul administrat de ING Pensii au varsta cuprinsa intre 20 si 25 de ani", a mai explicat Raluca Tintoiu.
"In acelasi timp, 46% din respondenti nu sunt informati cu privire la faptul ca suma economisita in contul individual va fi mostenita de familie in situatia in care nu vor mai fi in viata la varsta pensionarii, iar peste un sfert nu stiu ca au optiunea de a se transfera la un alt fond de pensii administrat privat", a afirmat directorul general al ING Pensii.
Cititi mai multe detalii despre pensiile private aici >>>