In Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) este inclusa si majorarea varstei de pensionare, precum si cresterea stagiului complet de cotizare. Astfel, se va iesi la pensie mai tarziu si se va plati mai multi ani contributia la pensie, fara ca acest lucru sa majoreze semnificativ pensiile pe care angajatii din prezent le vor primi ulterior.
In prezent, varsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani si va creste treptat pana la 63 de ani pana in luna ianuarie 2030, potrivit propunerilor din PNRR. Pentru barbati, varsta standard de pensionare este de 65 de ani:
"Varsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati, stagiul minim de cotizare este de 15 ani si stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor coordonate se realizeaza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice" (CNPP).
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.
De asemenea, stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani si va creste treptat pana la 35 de ani pana in luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru barbati este de 35 de ani:
"Varsta standard de pensionare creste:
- pentru barbati - de la 64 de ani la 65 de ani, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015;
- pentru femei - de la 59 de ani la 63 de ani, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2030.
Stagiul complet de cotizare in cazul femeilor creste de la 28 de ani la 35 de ani, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2030.
Stagiul complet de cotizare in cazul barbatilor creste de la 33 de ani la 35 de ani, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015" (CNPP).
„Majorarea varstei de pensionare, asumata prin PNRR este o palma data oamenilor care au muncit o viata, au platit CAS si nu au beneficiat de legi speciale. Nu, acesti oameni au respectat principiul contributivitatii.
Sa presupunem ca varsta de pensionare se va ridica la 68 sau 69 de ani, in cazul barbatilor, si la 65 de ani, in cazul femeilor, iar speranta de viata va fi nu de 75 de ani, ca in prezent, ci de 77 de ani.
Cei care au trait doar cu salariul minim vor primi o pensie derizorie, minima, desi au platit in decursul anilor sume de ordinul sutelor de mii de lei la buget”, este de parere analistul economic Claudiu Vuta, citat de
Alba24.ro.
In schimb, nu sunt incluse majorari privind pensiile si se vizeaza cresterea perioadei in care angajatul e activ in campul muncii. Acest lucru poate duce la dezechilibre majore si cresterea somajului in randul tinerilor.
In ce priveste reforma pensiilor, se propune un sistem care are la baza o formula de calcul stabila si o indexare automata a pensiilor, iar indicele de corectie este eliminat.
Posibilitatea de pensionareaanticipata se elimina.
Potrivit aceluiasi analist economic, singurii care castiga din aceasta modificare sunt fondurile de Pensii Pilonul II, bugetul de stat si piata de capital, iar cei afectati vor fi angajatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<