Varsta de pensionare pentru femei creste la 63 ani. Stagiul complet se majoreaza cu 4 ani

varsta pensionare femeistagiu complet cotizarepensia anticipata se elimina
Varsta de pensionare pentru femei creste la 63 ani. Stagiul complet se majoreaza cu 4 ani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 

In Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) este inclusa si majorarea varstei de pensionare, precum si cresterea stagiului complet de cotizare. Astfel, se va iesi la pensie mai tarziu si se va plati mai multi ani contributia la pensie, fara ca acest lucru sa majoreze semnificativ pensiile pe care angajatii din prezent le vor primi ulterior. 
 
In prezent, varsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani si va creste treptat pana la 63 de ani pana in luna ianuarie 2030, potrivit propunerilor din PNRR. Pentru barbati, varsta standard de pensionare este de 65 de ani:

"Varsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati, stagiul minim de cotizare este de 15 ani si stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor coordonate se realizeaza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice" (CNPP).
 
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.
 
De asemenea, stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani si va creste treptat pana la 35 de ani pana in luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru barbati este de 35 de ani:

"Varsta standard de pensionare  creste:
  • pentru barbati - de la 64 de ani la 65 de ani, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015;
  • pentru femei - de la 59 de ani la 63 de ani, in intervalul ianuarie  2011 - ianuarie 2030.
Stagiul complet de cotizare in cazul femeilor creste de la 28 de ani la 35 de ani, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2030.
 
Stagiul complet de cotizare in cazul barbatilor creste de la 33 de ani la 35 de ani, in intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015" (CNPP).
„Majorarea varstei de pensionare, asumata prin PNRR este o palma data oamenilor care au muncit o viata, au platit CAS si nu au beneficiat de legi speciale. Nu, acesti oameni au respectat principiul contributivitatii. 
 
Sa presupunem ca varsta de pensionare se va ridica la 68 sau 69 de ani, in cazul barbatilor, si la 65 de ani, in cazul femeilor, iar speranta de viata va fi nu de 75 de ani, ca in prezent, ci de 77 de ani.
 
Cei care au trait doar cu salariul minim vor primi o pensie derizorie, minima, desi au platit in decursul anilor sume de ordinul sutelor de mii de lei la buget”, este de parere analistul economic Claudiu Vuta, citat de Alba24.ro
 
In schimb, nu sunt incluse majorari privind pensiile si se vizeaza cresterea perioadei in care angajatul e activ in campul muncii. Acest lucru poate duce la dezechilibre majore si cresterea somajului in randul tinerilor. 
 
In ce priveste reforma pensiilor, se propune un sistem care are la baza o formula de calcul stabila si o indexare automata a pensiilor, iar indicele de corectie este eliminat.
 
Posibilitatea de pensionareaanticipata se elimina. 
 
Potrivit aceluiasi analist economic, singurii care castiga din aceasta modificare sunt fondurile de Pensii Pilonul II, bugetul de stat si piata de capital, iar cei afectati vor fi angajatii. 
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
varsta pensionare femeistagiu complet cotizarepensia anticipata se elimina

Data aparitiei: 31 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Varsta de pensionare pentru femei creste la 63 ani. Stagiul complet se majoreaza cu 4 ani Nota: 3.88 din 5 - 13 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]