Ajutor! Cand ies la pensie? Nu mi-am mai platit contributiile de 5 ani? Voi plati retroactiv?

pensievocatie la pensiecand ies la pensieplata contributii retroactiv
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


"Va trimit datele mele personale in speranta ca ma veti ajuta sa ma elucidez. Sunt in situatia in care doresc sa ma pensionez dar nu mi-am platit contributiile la stat de 5 ani! Ce fac si cum procedez?

An nastere 1958
Barbat
Vechime 40 de ani
Intre 1978 si 1998 a lucrat in grupa a doua de munca.
De 5 ani nu si-a mai platit contributiile la stat. Teama lui e ca daca le plateste retroactiv pentru salariul minim, valoarea punctului de pensie va scadea. "



Raspunsul specialistilor in dreptul muncii:

Dupa cum bine stim, pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de aceasta lege.

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

Pentru persoanele de sex masculin nascute incepand cu luna martie 1950 varsta standard de pensionare pentru un barbat este de 65 de ani, respectiv in martie 2015, daca a realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani, respectiv un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Asadar, o persoana de sex masculin nascuta in ianuarie 1958 se poate pensiona pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, in ianuarie 2023, pentru un stagiu minim de 15 ani, respectiv pentru un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare si au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare.

Conform acestor prevederi legale, pentru cei aproximativ 20 de ani lucrati in grupa a II-a de munca persoana in cauza beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare de 4 ani si 6 luni. Totodata, pentru perioadele lucrate in fosta grupa a II-a de munca, persoana in cauza beneficiaza de un stagiu de cotizare suplimentar de 3 luni/an pentru grupa a II-a de munca.

Asadar, veti beneficia de un stagiu de cotizare suplimentar de aproximativ 5 ani pentru perioadele lucrate in grupa a II-a de munca.

Daca munciti fara intrerupere din perioada 1978 pana in prezent (mai putin ultimii 5 ani pentru care nu s-au achitat contributiile sociale), stagiul de cotizare a ar putea fi de aproximativ 31 ani.

In concluzie, pentru cei 20 de ani lucrati in grupa a II-a de munca, persoana va beneficia de un stagiu suplimentar la pensie de aproximativ 5 ani (asadar acesti ani se vor adauga la stagiul realizat pana in prezent de aproximativ 31 de ani, respectiv de o reducere a varstei de pensionare cu 4 ani si 6 luni fata de varsta standard de pensionare (65 de ani – 4 ani si 6 luni = 60 de ani si 6 luni de ani), avand vocatie pentru pensie la limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare la implinirea varstei de 60 de ani si 6 luni.

Analizand textele de lege raportat la informatiile transmise se constata ca, in prezent nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, persoana in cauza avand vocatie pentru deschiderea drepturilor de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare, in conditiile legii, la implinirea varstei de 60 de ani si 6 luni.

In ceea ce priveste achitarea retroactiva a contributiilor sociale precizam ca acest lucru nu este permis de lege. Pe cale de consecinta, perioada in care persoana in cauza nu a fost asigurata la sistemul public de pensii nu este considerata stagiu de cotizare si nu va fi luata in calcul la stabilirea drepturilor de pensie.

Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensievocatie la pensiecand ies la pensieplata contributii retroactiv

Data aparitiei: 26 Noiembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ajutor! Cand ies la pensie? Nu mi-am mai platit contributiile de 5 ani? Voi plati retroactiv? Nota: 3.79 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]