Legea nr. 263/2010 a introdus sistemul unitar de pensii publice. In continuare va prezentam principalele modificari la sistemul public de pensii aduse de acest act normativ.
Au fost infintate casele de pensii sectoriale care functioneaza in subordinea Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii;
S-a introdus obligativitatea participarii la sistemul public pentru:
- cadrele militare si functionarii publici cu statut special din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale
- persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, sau au contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Optional, pe baza unui contract de asigurare, pot participa la sistem si personalul clerical sau cel asimilat al cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public.
A crescut varsta standard de pensionare a femeilor (63 de ani) si egalizarea stagiului complet de cotizare (35 de ani) pentru barbati si femei, gradual pana in anul 2015 la barbati si 2030, la femei, cu exceptia cadrelor militare si functionarilor publici cu statut special din domeniul Apararii Nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.
A crescut varsta standard de pensionare pentru barbati si femei la 60 de ani (de la 55 de ani), a stagiului minim de cotizare in specialitate la 20 de ani (de la 15 ani) precum si a stagiului complet de cotizare la 30 de ani (de la 25 de ani) pentru barbati si femei, gradual pana in anul 2030 in cazul cadrelor militare si functionarilor publici cu statut special din domeniul Apararii Nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.
Stagiul minim necesar suplimentar pentru obtinerea pensiei anticipate a fost redus de la 10 ani la 8 ani.
Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limitsade varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare. Prin acesta prevedere se mareste considerabil penalizarea, care anterior era cuprinsa intre 0,05 pe luna (pentru vechime suplimentara cuprinsa intre 9 si 10 ani si 0,5 pe lun pentru vechime suplimentara sub 1 an.
Stagiul potential nu se mai acorda pentru calculul pensiei de invaliditate gradul III. In acest caz stagiul potential se acorda numai la handicapati sau nevazatori.
A fost eliminata prevederea prin care „beneficiau de pensie de invaliditate si asiguratii care, pana la data ivirii invaliditatii, au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar”; prevederea ramane valabila numai pentru persoanele cu handicap grav si accentuat, precum si pentru nevazatori.
Revizuirea medicala periodica se face la intervale cuprinse intre 1 an si 3 ani, fata de 6-12 luni in legea anterioara.
Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor pentru invalidul de gradul I reprezinta 80% din valoarea unui punct de pensie si se suporta de la bugetul de stat.
Punctajul care se acorda pentru stagiul potential a fost redus astfel: la 0,70 pentru gradul I de invaliditate (vechi 0,75), 0,55 pentru gradul II de invaliditate (vechi 0,60) si 0,35 (vechi 0,40) pentru gradul III.
La stabilirea initiala a pensiei, asupra punctajului mediu anual se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat in anul precedent si valoarea punctului de pensie in vigoare la acea data.
Pentru asiguratii care au realizat stagiul minim de cotizare si care contribuie dupa implinirea varstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 0,5% (in legea veche 0,3% pe luna). Majorarea punctajului nu se acorda pentru perioadele in care se cumuleaza pensia cu venituri de natura salariala.
Se infiinteaza Comisia Centrala de Contestatii cu atributii privind analizarea contestatiilor referitoare la deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale.
Pentru persoanele pensionate anterior lunii noiembrie 2009 avand vechimi in grupa I sau II, punctajele anuale realizate in aceste perioade se majoreaza cu 50%, respectiv 25%.
Cuantumul pensiei de de invaliditate a carei cauza o constituie accidentul de munca sau boala profesionala se suporta din sumele cu destinatia asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale din bugetul asigurarilor sociale de stat. Aceste prevederi se aplica si in cazul pensiei de urmas daca decesul sustinatorului s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala, precum si pentru pensiile deja stabilite.
Sursa: Ghid Pensii