legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
12 Mai 2025
12 Mai 2025
Ioana Pavel
Ioana Pavel
pensie medie aprilie 2025numar pensionari cnpp
CNPP: Numarul pensionarilor, in crestere. La ce valoare a ajuns pensia medie, in Romania?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins


Va informam ca un numar de 4.686.479 de pensionari era inregistrat in aprilie 2025 in Romania, cu 21.837 mai multi comparativ cu luna luna precedenta. De asemenea, precizam ca pensia medie a fost de 2.759 de lei, potrivit datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).

Valoarea totala a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,931 miliarde lei, observa Agerpres.

Din totalul pensionarilor, 560.901 aveau perioade lucrate in agricultura, iar pensia medie a fost de 674 lei.

Numarul celor care s-au pensionat la limita de varsta era de 3.756.914 de persoane, dintre care 2.156.378 femei, in timp ce pensia medie era de 3.080 de lei, conform CNPP.

Pensie anticipata in aprilie 2025

Pensie anticipata au primit, in aprilie 2025, un numar de 4.631 de persoane (3.895 de lei pensie medie), pensie anticipata partiala 90.679 de persoane (2.737 de lei, pensia medie) si pensie de invaliditate 401.149 de persoane (pensie medie de 1.119 lei), dintre care 44.896 de persoane pentru gradul I de invaliditate (972 lei, pensie medie).

Tot in aprilie, pensie de urmas s-a acordat unui numar de 433.003 persoane (1.485 lei, pensia medie), in timp ce ajutor social au primit 59 pensionari (530 de lei), concluzioneaza CNPP.

Va reamintim ca in septembrie 2024 Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, a inlocuit complet Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

Asistam practic la o schimbare radicala a reglementarilor in acest domeniu sensibil – pensionarea – si, asa cum era de asteptat, neclaritatile nu au intarziat sa apara, mai ales ca, dupa cum vei vedea, modificarile nu sunt deloc putine.

Principalele modificari aduse de Legea 360/2023

 

1. Recalcularea pensiilor prin includerea veniturilor nepermanente
 

Pensiile vor fi recalculate din oficiu luandu-se in considerare si veniturile cu caracter nepermanent asupra carora s-a calculat contributie la sistemul de pensii. In cazul in care nu exista la dosarul de pensii adeverinte pentru aceste venituri, pensionarii au la dispozitie un termen de 6 luni sa solicite fostilor angajatori eliberarea acestor adeverinte si sa le depuna la Casa de pensii.
 

2. Cumularea pensiei cu salariul
 

Continuarea activitatii in baza aceluiasi contract individual de munca dupa implinirea varstei de pensionare determina imposibilitatea ca o persoana sa beneficieze in acelasi timp si de pensie. Aceasta modificare se aplica de la 1 ianuarie 2024.

Angajatorii au obligatia sa elibereze un nou tip de adeverinta tuturor salariatilor ale caror contracte individuale de munca inceteaza pentru indeplinirea conditiilor la limita de varsta. Afla din ghidul practic cum se intocmeste aceasta adeverinta!
 

3. Reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au crescut copii

 

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv si care au nascut si crescut copii pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare in functie de numarul de copii crescuti.

 

4. Stagiul minim de cotizare


Stagiul minim de cotizare se constituie doar din perioadele in care s-a platit contributia de asigurari sociale. Perioadele asimilate nu intra in stagiul minim de cotizare.

 

5. Stagii de cotizare asimilate


Perioada de masterat si doctorat va fi luata in calcul la stabilirea pensiei pentru limita de varsta. Perioada in care o persoana a beneficiat de pensie de invaliditate nu va mai constitui stagiu asimilat la acordarea pensiei pentru limita de varsta.

 


...mai multe in lucrarea pe stick Noua lege a pensiilor iti ofera intr-un singur loc, sintetizat, tot ce trebuie sa stii despre modalitatile si conditiile de pensionare. Profita chiar acum de aceasta oferta, detalii AICI <<<

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Video – Conferinta Noul REGES online. Provocari pentru angajatori


 Ce probleme practice ridica trecerea pe REGES online?
 
Va invitam in data de 18 iunie sa participati la evenimentul Noul REGES online. Provocari pentru angajatori, in cadrul caruia lectorul
RENTROP & STRATON, reputat specialist in relatii de munca, va explica in detaliu implicatiile practice ale tranzitiei la REGES online,
cu accent pe procedura de urmat in diferite situatii concrete.
 
Atentie! Evenimentul este transmis LIVE!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
a
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]