Ajutor: Nu stiu la ce fond de pensii private am fost repartizat. Cum pot adera la alt fond?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Octombrie 2014
20 Octombrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensii 2014pensii facultativefond de pensii privatepensii private
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din pacate, multe persoane nu stiu la ce fonduri obligatorii de pensii private sunt inscrise.

Luam cu exemplu situatia unui salariat in varsta de 30 de ani si care nu a aderat la niciun fond de pensii facultative.

Cum poate persoana sa afle unde a fost repartizat aleator? Se poate muta la un alt fond de pensii? Ce se intampla in situatia in care schimba locul de munca?


Orice persoana care se angajeaza si care in termen de 4 luni de la momentul angajarii nu opteaza pentru un fond privat de pensii, va fi repartizata aleatoriu, la unul dintre fondurile existente, de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

Respectivul fond de pensii la care a fost repartizata persoana are obligatia de a transmite prin posta o informare beneficiarului cu privire la inscriere si cu detalii despre fondul de pensii (Pilonul II).

In situatia in care beneficiarul nu primeste aceasta scrisoare de informare, poate afla fondul la care a fost inscris aleatoriu, prin transmiterea catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a unei cereri dupa urmatorul model:

Catre:
COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
Calea Serban Voda nr. 90-92, Sector 4, BUCURESTI, Cod postal 040213,
Tel: (+4) 021 330.10.35, Fax: (+4) 021 330.10.31
WEB: http://www.csspp.ro, Email: csspp@csspp.ro

Subsemnatul(a) .........................................................., domiciliat(a)………………… ...................
prin prezenta solicit informatii referitoare la apartenenta mea la un Fond de pensii administrat
privat, intrucat NU am primit nicio notificare in acest sens.
Anexez prezentei o copie a actului de identitate semnat in conformitate cu originalul.

Semnatura petentului
Data


Formularul se transmite pe adresa Comisiei, insotit de o copie a cartii de identitate sau pasaportului, semnata conform cu originalul. Pentru protejarea datelor cu caracter personal ale solicitantului, raspunsul Comisiei se va transmite numai pe adresa de domiciliu a petentului.

Odata ce ati aflat carui fond de pensii administrat privat ati fost repartizat va puteti transfera la un alt fond de pensii pe care il agreati.

In situatia in care un participant doreste sa adere la alt fond de pensii, acesta este obligat sa ii notifice in scris administratorului fondului de pensii de la care se transfera, cu 30 de zile calendaristice inainte de aderarea efectiva la noul fond de pensii, si sa ii trimita acestuia o copie de pe noul act de aderare.

Daca transferul se solicita mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent participantul va suporta o penalitate de transfer.

Penalitatea de transfer reprezinta suma suportata de participant in cazul in care transferul la alt administrator se realizeaza mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent, limita maxima a acesteia fiind stabilita prin normele Comisiei.

Calitatea de participant la vechiul fond de pensii inceteaza la data la care se realizeaza transferul de disponibilitati, iar calitatea de participant la noul fond de pensii incepe la aceeasi data.

Transferul de disponibilitati are loc in prima zi lucratoare dupa expirarea termenului de 30 de zile si cuprinde activul personal net existent in contul participantului la acea data, diminuat cu penalitatea de transfer, dupa caz.

Penalitatea de transfer nu se aplica in situatia transferului de disponibilitati dintre administrator si furnizorul de pensii.

Administratorul vechiului fond de pensii informeaza noul administrator despre contributiile participantului, despre transferurile de disponibilitati efectuate in numele sau, precum si despre contributiile acestuia la fondurile de pensii al caror participant a fost anterior, existente la data informarii.

Ce se intampla in situatia in care participantul schimba locul de munca?

In cazul schimbarii locului de munca, a domiciliului sau a resedintei in alta tara, participantul sau beneficiarul pastreaza dreptul la pensia privata din Romania si aceasta se plateste in acel stat, in cuantumul ramas dupa scaderea tuturor taxelor si cheltuielilor aferente platii.

Contributiile si transferul de lichiditati banesti la un fond de pensii se convertesc in unitati de fond in maximum doua zile lucratoare de la data incasarii acestora.

Valoarea unitatii de fond este de 10 lei, in prezent.

Prin valoarea unitatii de fond se intelege raportul dintre valoarea activului net al fondului de pensii la o anumita data si numarul total de unitati ale fondului la aceeasi data (art. 2 punctul 38 din Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.033 din 9 noiembrie 2004).


Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]