Caz practic de calcul pensie: Angajatul s-a nascut in 1956 si lucreaza neintrerupt din 1974. Cand poate solicita pensionarea?

calcul pensiecaz practic pensionarepensionare anticipatapensionare la limita de varsta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



In randurile urmatoare vom analiza situatia unui angajat nascut la data de 19 august 1956. Dansul lucreaza neintrerupt din data de 15 iunie 1974 ca presator-ambutisator metale.

In perioada 1976 - 1995 a muncit in gradul II de munca.

Cand poate acesta sa solicite pensionarea?

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Tinem cont de prevederile Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Asadar, intelegem clar ca pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de aceasta lege.


Dupa cum bine stim, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

Concret, pentru persoanele de sex masculin nascute incepand cu luna martie 1950 varsta standard de pensionare pentru un barbat este de 65 de ani, pentru un stagiu minim de cotizare de 15 ani, respectiv un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.


Asadar, o persoana de sex masculin nascuta in august 1956 se poate pensiona pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, respectiv in august 2021, daca are un stagiu minim de cotizare de 15 ani, respectiv un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Important de retinut este faptul ca perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare.

Pentru cei aproximativ 19 ani lucrati in conditii deosebite, respectiv in grupa a II-a de munca, persoana in cauza beneficiaza de o reducerea a varstei standard de pensionare de 4 ani.

Totodata, pentru perioadele lucrate in fost grupa a II-a de munca, persoana in cauza beneficiaza de un spor suplimentar la vechimea in munca de 3 luni/an pentru grupa a II- a de munca.

Persoana in cauza va beneficia de un spor suplimentar de aproximativ 4 ani si 7 luni pentru perioadele lucrate in grupa a II-a de munca. Asadar, stagiul de cotizare al acestei persoane se suplimenteaza corespunzator si devine la aceasta data de aproximativ 45 de ani.

In concluzie, pentru cei aproximativ 19 de ani lucrati in grupa a II-a de munca, persoana va beneficia de un stagiu suplimentar la pensie de aproximativ 4 ani si 7 luni si de o reducere a varstei de pensionare cu 4 ani fata de varsta standard de pensionare, avand vocatie pentru pensie la limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare la implinirea varstei de 61 de ani, respectiv in august 2017.

Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
calcul pensiecaz practic pensionarepensionare anticipatapensionare la limita de varsta

Data aparitiei: 25 Noiembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Caz practic de calcul pensie: Angajatul s-a nascut in 1956 si lucreaza neintrerupt din 1974. Cand poate solicita pensionarea? Nota: 3.5 din 5 - 27 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]