Editorial, 18.03.2009 - Gabriela Chirazof
Evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat se realizeaza pe baza Declaratiei privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat.
In calitate de angajatori aveti obligatia de a depune in fiecare luna, la termenul stabilit de CNPAS, declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat. Declaratia se depune la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla sediul angajatorului.
In situatia in care se constata erori in cuprinsul acestor declaratii CAS, indiferent de motivele care au cauzat producerea acestora, si/sau modificari ale datelor pe baza carora se determina stagiul de cotizare si punctajul mediu anual ale asiguratului, angajatorii au obligatia sa depuna o declaratie rectificativa privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat la casa teritoriala de pensii unde a fost depusa si declaratia pe care o modifica.
Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat si declaratia rectificativa au regimul juridic al unei declaratii pe propria raspundere. Desi se pot trimite electronic, aceasta nu degreveaza angajatorii de obligatia de le depune si pe suport de hartie.
Programul pentru declaratiile CAS s-a modificat conform Legii nr. 19/2009 a bugetului asigurarilor sociale de stat, publicata in Monitorul Oficial 122/27.02.2009.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Legea nr. 19/2009 stabileste cotele de contributie de asigurari sociale care se aplica incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2009, dupa cum urmeaza:
a) 31,3% pentru conditii normale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori;
b) 36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8% datorate de angajatori;
c) 41,3% pentru conditii speciale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.
In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 2% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Atentie!
Constituie contraventie nedepunerea la termen a declaratiei, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni.
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________