Stagiile sunt un element cheie al initiativei Garantia pentru tineret propuse de Comisia Europeana in decembrie 2012 si adoptate de Consiliul de Ministri al UE in aprilie 2013.
Actualmente, unul din trei stagii nu corespunde standardelor in ceea ce priveste conditiile de munca sau continutul didactic, conform unui sondaj recent al Eurobarometru (IP/13/1161). Multe dintre aceste stagii care nu corespund standardelor sunt utilizate de catre angajatori pentru a inlocui locurile de munca pentru incepatori.
"Stagiile sunt esentiale pentru a imbunatati capacitatea de insertie profesionala a tinerilor, precum si pentru a asigura o trecere lina de la scoala la locul de munca. Este inacceptabil ca unii dintre stagiari sunt in prezent exploatati ca forta de munca gratuita sau ieftina. Statele membre trebuie sa se asigure ca stagiarii beneficiaza de formari profesionale de calitate si capata experienta necesara pentru a obtine un loc de munca. Aceste propuneri de orientari vor permite stagiarilor sa dobandeasca experienta de munca de inalta calitate in conditii bune de lucru”, a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.
Orientarile urmeaza sa imbunatateasca transparenta in ceea ce priveste conditiile de stagiu, impunand de exemplu cerinta ca stagiile sa se bazeze pe un acord scris de stagiu. Orientarile urmeaza sa imbunatateasca transparenta in ceea ce priveste conditiile de stagiu, impunand de exemplu cerinta ca stagiile sa se bazeze pe un acord scris de stagiu. Acordul ar trebui sa acopere continutul didactic (obiectivele educationale, supravegherea) si conditiile de munca (durata limitata, timpul de lucru, indicatia clara ca stagiarii vor fi platiti sau compensati in alt mod si ca vor beneficia sau nu de securitatea sociala). Intr-adevar, li se va cere furnizorilor de stagiu sa indice in anuntul de post vacant daca stagiul va fi platit.
Prin stabilirea unor standarde comune de calitate pentru stagii, adoptarea cadrului de calitate pentru stagii va sprijini implementarea mecanismelor de Garantie pentru tineret de catre statele membre. Totodata, aceasta va incuraja organizarea mai multor stagii transnationale si va contribui la extinderea portalului EURES la stagii, astfel cum a solicitat Consiliul European in Concluziile din iunie 2012.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Cadrul propus nu vizeaza stagiile care fac parte dintr-o diploma universitara sau care sunt obligatorii pentru a avea acces la o anumita profesie.
Context
Cadrul de calitate pentru stagii este una dintre initiativele anuntate in Pachetul de masuri privind incadrarea in munca a tinerilor din decembrie 2012 (a se vedea IP/12/1311, MEMO/12/938 si SPEECH/12/910).
Scopul Garantiei pentru tineret este acela de a se asigura ca toti tinerii cu varsta de pana la 25 de ani primesc o oferta de munca de calitate, formare continua, o oferta de ucenicie sau de stagiu in termen de patru luni din momentul in care isi pierd locul de munca sau ies din sistemul de invatamant oficial. Garantia pentru tineret este una dintre cele mai importante si mai urgente reforme structurale pe care trebuie sa le introduca statele membre pentru a rezolva problema somajului in randul tinerilor si a imbunatati trecerea de la scoala la un loc de munca. Stagiile de buna calitate sunt extrem de importante pentru implementarea eficace a acesteia (MEMO/13/968 si MEMO/13/984).
In ultimele doua decenii, stagiile au devenit un punct important de intrare pe piata muncii pentru tineri. Desi acestea reprezinta tot mai mult o caracteristica standard a pietelor fortei de munca, raspandirea lor a fost in acelasi timp insotita de preocupari din ce in ce mai mari legate de continutul didactic si de conditiile de munca. Daca menirea stagiilor este de a facilita intr-adevar accesul la ocuparea unui loc de munca, acestea trebuie sa ofere un continut didactic de calitate si conditii de lucru adecvate si nu ar trebui sa constituie un inlocuitor ieftin pentru locurile de munca obisnuite.
Un sondaj recent Eurobarometru referitor la calitatea stagiilor evidentiaza faptul ca stagiile sunt raspandite: aproximativ jumatate dintre respondenti (46%) au efectuat un stagiu, iar o mare parte dintre acestia au efectuat mai multe stagii. Sondajul indica de asemenea ca 35% dintre furnizorii de stagii nu ofera un acord scris de stagiu, iar la 23% dintre stagiari li se ofera la sfarsit posibilitatea de a-si reinnoi stagiul in loc de a fi recrutati in mod corespunzator. Sondajul arata totodata ca numai 9% dintre stagii se desfasoara in strainatate.
Un studiu privind stagiile in toate statele membre ale UE a fost publicat de Comisie in iulie 2012. Acesta a recomandat ca stagiile sa ofere mai multe garantii in privinta calitatii si a perspectivelor pentru tineri si sa raspunda mai bine cerintelor de pe piata muncii (a se vedea IP/12/731).
Sursa: Comisia Europeana