Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a anuntat marti ca urmeaza sa fie adoptata o ordonanta prin care parintii vor fi incurajati sa se intoarca la munca pana la implinirea varstei de sase luni a copilului, prin oferirea unui stimulent de reinsertie de 1.500 de lei.
"Cifrele pe fond n-arata bine: avem o crestere a numarului de persoane care intra in pensie, avem o scadere a natalitatii, avem niste semnale de crestere a somajului, pentru ca se resimt efectele pandemiei. Nu am stat degeaba. In momentul in care vazut aceasta analiza, am venit cu un proiect care, probabil in doua saptamani, va fi adoptat in Guvern si anume de crestere a vietii active pentru cei care au ajuns la varsta de pensionare. Maine (miercuri, 7 aprilie 2021 - n. r.) in sedinta de Guvern va fi adoptata o ordonanta prin care stimulam parintii sa se intoarca la munca pana la implinirea varstei de sase luni a copilului, primind un stimulent de reinsertie de 1.500 de lei pe toata durata cat ar fi beneficiat de concediu pentru cresterea copilului. In perioada urmatoare va fi inca un set de masuri active prin care persoane care de afla in sisteme de dependenta fata de stat (somaj sau ajutor social) sa primeasca niste impulsuri sa intre in viata activa", a anuntat ministrul Raluca Turcan, potrivit Agerpres.
De asemenea, conform aceleiasi surse, in prezent, in Romania, circa 200.000 pensionari din totalul de patru milioane aleg sa munceasca si dupa varsta de pensionare.
"Chiar daca avem 4 milioane de pensionari in sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fara penalizare, plus aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmas, 230.000 opteaza sa lucreze dupa momentul pensionarii. Cred ca se raporteaza la varianta de varsta de pensionare oarecum ca la un beneficiu pe care il au si nu ca la un moment in care viata activa se incheie si dupa aceea beneficiezi de drepturile in urma unei vieti de munca. Aici provocarea noastra este, inca din prima secunda, sa crestem si sa impulsionam viata activa", a spus Raluca Turcan.
Referitor la plata somajului tehnic, valoarea totala platita se ridica la 84 de milioane de lei pe luna si doar in aprilie vor beneficia de acest stimulent aproximativ 55.000 de angajati.
"Doar luna aceasta platim somajul tehnic pentru aproximativ 55.000 de angajati, cu un efort de 84 de milioane de lei pe luna si, tragand o linie, din momentul declansarii starii de urgenta, am salvat aproximativ 1,2 milioane de locuri de munca prin somajul tehnic. Acestora li se adauga si somerii indemnizati. Schema aceasta este facuta cu cap, in sensul in care noi platim somajul tehnic cu obligativitatea sa-i mentina in campul muncii. Am prelungit plata somajului tehnic pana la finalul lunii august, ceea ce inseamna ca ei vor mai ramane in campul muncii pana la finalul acestui an, perioada in care speram ca economia sa inceapa sa-si revina, tinand cont ca si pentru stimularea economiei am avut masuri de trecere cu bine a starii de urgenta. Pentru aceasta masura (somajul tehnic - n. r.) avem prevazuti in buget aproximativ 800 de milioane de lei", a explicat Turcan, potrivit aceleiasi surse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<