Cumulul de functii si vechimea in munca. Cum se va calcula?

cumul de functiivechime in munca cumul de functiipunctaj lunar vechime in muncastagiu de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor a fost inlocuita, incepand cu data de 1 aprilie 2001 cu notiunea de „stagiu de cotizare”.

Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca sau poate fi mai mare adaugandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat, cum ar fi perioada studiilor universitare.


Ce se intampla cand un salariat are mai multe locuri de munca? Cum se va calcula stagiul de cotizare?

"Va rugam sa ne sprijiniti cu urmatoarea speta: avem un salariat care a adus adeverinte de vechime de la mai multi angajatori cu perioade care se suprapun -mai exact: in perioada 01.11.2013-09.11.207 a lucrat la angajatorul X, tototdata in perioada 15.09.2015-20.11.2017 a mai lucrat si la angajatorul Y. Tinand cont de prevederile art.16 alin. (5) din Codul muncii - munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca - ,cum calculam vechimea in munca pentru perioada care se suprapune."



Vechimea in munca si stagiul de cotizare in sistemul public de pensii sunt notiuni distincte.

Art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 arata ca - prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.


Pe de alta parte, vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (4) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

IMPORTANT!

In Romania, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. La determinarea cuantumului pensiei fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 la Legea 263/2010.


Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.


Vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract cu timp partial de 2, 4, 6 ore si pentru doua contracte cu timp partial cum este aceeasi si pentru doua contracte de munca cu norma intreaga.

Salariatul care are incheiate doua contracte de munca unul cu norma intreaga, 8 ore pe zi si unul cu timp partial de 4 ore pe zi, pentru fiecare contract, intr-un an de munca nu cumuleaza doi ani ci tot un an, dar va avea un punctaj anual mai mare decat salariatul care presteaza aceeasi activitate remunerata identic pentru o durata de 8 ore/zi.


In concluzie, pentru perioadele in care salariata a cumulat un contract, respectiv 01.01.2005 – 20.11.2017, salariatul va avea o vechime in munca de 11 ani si 10 luni si 20 de zile insa punctul de pensie va fi mai mare in perioada 15.09.2015-20.11.2017 deoarece la veniturile contractului incheiat cu angajatorul X se adauga si veniturile obtinute de la angajatorul Y.


Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>




de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul de functiivechime in munca cumul de functiipunctaj lunar vechime in muncastagiu de cotizare

Data aparitiei: 16 Aprilie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumulul de functii si vechimea in munca. Cum se va calcula? Nota: 4.2 din 5 - 15 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]