Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca sau poate fi mai mare adaugandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat, cum ar fi perioada studiilor universitare.
Ce se intampla cand un salariat are mai multe locuri de munca? Cum se va calcula stagiul de cotizare?
"Va rugam sa ne sprijiniti cu urmatoarea speta: avem un salariat care a adus adeverinte de vechime de la mai multi angajatori cu perioade care se suprapun -mai exact: in perioada 01.11.2013-09.11.207 a lucrat la angajatorul X, tototdata in perioada 15.09.2015-20.11.2017 a mai lucrat si la angajatorul Y. Tinand cont de prevederile art.16 alin. (5) din Codul muncii - munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca - ,cum calculam vechimea in munca pentru perioada care se suprapune."
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Diurna legala in Romania si in strainatate
Vechimea in munca si stagiul de cotizare in sistemul public de pensii sunt notiuni distincte.
Art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 arata ca - prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
Pe de alta parte, vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (4) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
IMPORTANT!
In Romania, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. La determinarea cuantumului pensiei fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.
Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 la Legea 263/2010.
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
Vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract cu timp partial de 2, 4, 6 ore si pentru doua contracte cu timp partial cum este aceeasi si pentru doua contracte de munca cu norma intreaga.
Salariatul care are incheiate doua contracte de munca unul cu norma intreaga, 8 ore pe zi si unul cu timp partial de 4 ore pe zi, pentru fiecare contract, intr-un an de munca nu cumuleaza doi ani ci tot un an, dar va avea un punctaj anual mai mare decat salariatul care presteaza aceeasi activitate remunerata identic pentru o durata de 8 ore/zi.
In concluzie, pentru perioadele in care salariata a cumulat un contract, respectiv 01.01.2005 – 20.11.2017, salariatul va avea o vechime in munca de 11 ani si 10 luni si 20 de zile insa punctul de pensie va fi mai mare in perioada 15.09.2015-20.11.2017 deoarece la veniturile contractului incheiat cu angajatorul X se adauga si veniturile obtinute de la angajatorul Y.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>