O serie de companii care angajeaza tineri sunt, in acelasi timp, si cele care ii concediaza cel mai repede. Asa cum se arata in statisticile oficiale, la sfarsitul anului 2010, rata somajului in cazul celor cu varste de pana in 24 de ani era de aproximtiv 22%, fiind astfel de patru ori mai mare decat media generala a somajului pe tara.
Astfel, Romania reuseste sa se claseze peste media UE de doar 20,6% cat este rata somajului oficial in randul tinerilor. Diferentele dintre alte tari sunt semnificative daca ne gandim ca aceasta rata este in Olanda si Austria de numai 8,5%, in Germania de 9% si in Cehia de 18%.
Cu toate acestea, exista multe alte tari in care situatia pare sa fie mai grava decat la noi. De exemplu, in Bulgaria aceasta rata este de 22,5%, in Suedia de 25%, in Italia de 28%, iar in Grecia de 32%. Nimeni nu ii intrece insa pe spanioli deoarece in cazul acestora se inregistreaza o rata a somajului sub 24 de ani de peste 43%.
Somajul pe termen lung afecteaza in Romania peste 30,3% dintre tinerii sub 25 de ani, iar cele mai multe meserii care par sa dea cei mai multi someri din aceasta categorie sunt cele de tehnicieni, operatori echipamente de calcul, tehnicieni energeticieni, mecanici, montatori, reparatori auto, economisti, contabili, constructori si montatori structuri metalice, ospatari, electricieni si agenti comerciali.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<